COMARCA
- Fulleda

Les obres de rehabilitació de l’esglèsia de Fulleda començaran en breu

L’Ajuntament de Fulleda ha iniciat el procés per rehabilitar la seua l’església. L’adjudicació provisional de les obres de la primera fase, que se centrarà en la recuperació del sostre, tindrà lloc la setmana vinent. Tal i com avança el regidor d’obres, Jordi Arbós, la previsió és que els treballs comencin aquest mateix mes de novembre.

En concret, l’obra consisteix en aixecar tota la coberta, consolidar la base, muntar l’estructura de ventilació, posar una capa d’aïllant tèrmic, i un protector d’humitats, ja que un dels principals problemes de l’església Santa Maria de Fulleda és que pateix força filtracions a causa del seu mal estat. El valor del projecte és de 76.000 euros (cal afegir 5.000 més per a la redacció del projecte). D’aquests, l’Ajuntament posarà uns 35.000 euros i la resta s’obtindria d’ajuts que ofereix la Generalitat i L’Institut d’Estudis Ilerdencs per a la conservació del patrimoni religiós de la comarca.

No és el primer cop que l’Ajuntament de Fulleda du a terme la reforma de la coberta. Es va fer ara 25 anys però segons el regidor d’obres, Jordi Arbós, aleshores es van realitzar uns treballs d’urgència on no es va tenir en compte la problemàtica de la humitat. Ara, assegura Arbós “es tracta d’una millora definitiva de la coberta”.

D’altra banda, Jordi Arbós explica que el projecte de rehabilitació de l’església es complementarà en un futur amb d’altres actuacions, que encara queden lluny i no tenen data prevista.”A mesura que tinguem disponibilitat econòmica, anirem valorant quines són les actuacions prioritàries que cal emprendre” ha dit Arbós. La restauració completa hauria d’incloure l’arranjament de les parets interior i exteriors, la rehabilitació de les capelles, la il·luminació i la rampa d’accés per a persones amb problemes de mobilitat, entre altres. Segons l’arquitecte, l’obra en el conjunt de totes les seues fases estaria valorada en uns 350.000 euros.

L’arxiprestat de l’Urgell-Garrigues, que forma part de l’arquebisbat de Tarragona, comprèn 25 parròquies. Alguns edificis del patrimoni de la diòcesi pertanyents a aquestes dues comarques presenten un estat deficient que necessita reparació. És el cas, entre altres, de l’església de Fulleda. Per aquest motiu, Generalitat, IEI i arquebisbat de Tarragona col·laboren per resoldre els casos més urgents.