COMARCA, ECONOMIA
- Alcanó , Alfés , Almatret , Arbeca , Aspa , Bellaguarda , Bovera , Castelldans , Cervià de les Garrigues

Alerten d’una proposició de llei que fulminaria el Leader

La proposta marca un límit del 5% dels fons del Programa de Desenvolupament Rural per destinar a ajuts Leader, un topall reclamat per algunes organitzacions agràries

Acte de presentació del programa Leader a Torrebesses

L'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), que agrupa els onze consorcis que gestionen els ajuts Leader, ha alertat que la proposició de llei presentada al Parlament pel PSC, CSQEP, PP i C's sobre el programa de desenvolupament rural 2014-2020 podria suposar la fulminació d'aquests ajuts. Concretament, l'ARCA adverteix d'un article que, segons l'entitat, retalla els recursos destinats al Leader a un màxim del 5% del fons Feader. "Suposaria perdre 21 milions d'euros en un programa que ja n'ha perdut 9 entre el període passat i el vigent i que, alhora, ha ampliat el territori d'acció, passant de 490 a 556 municipis", diuen els consorcis. Per això, s'ha iniciat una campanya de sensibilització sobre "la importància de l'enfocament integrador que haurien de tenir les polítiques en els nostres territoris rurals".

Ajuts diversos
Els ajuts Leader s'adrecen tant a empreses de productes agroalimentaris com a empreses d'altres tipus, així com a actuacions d'institucions públiques en la recuperació de patrimoni o infraestructures que generin activitat econòmica i ocupació. Se sol·liciten en convocatòries anuals i poden representar fins al 40% de la inversió del projecte. 
El debat sobre si aquests fons europeus han de destinar-se a aquesta diversitat de projectes o només a l'àmbit agrari, però, no és nou. El 2014, per exemple, arran de la proposta del Departament d'Agricultura sobre el període 2014-2020 del programa, JARC ja va demanar que el pressupost destinat a projectes Leader no superés el 5%. "Tot i que sobre el paper aquestes actuacions pretenen ajudar els agents del món rural a millorar el potencial del territori, sovint es dóna cabuda a accions poc relacionades amb l'àmbit agrari", deia l'organització.
En el cas de les Garrigues, entre el 2007 i el 2013 es van certificar 4,6 milions en ajuts. Actualment, la comarca està integrada en un grup general de Ponent.
El 21 de febrer va finalitzar el termini per a la presentació d'esmenes a la proposició de llei. Segons fonts de l'ARCA, el grup de Junts pel Sí no seria favorable que la proposició prosperi.