COMARCA, HISTÒRIA
- Juneda , Les Borges Blanques

Denuncien la destrucció d’un jaciment iberoromà

Entitats apunten a la polèmica empresa General d’Olis. A la mateixa finca, prop del mas de l'Aranyó, en terme de Juneda, hi ha hagut un abocament de líquids residuals.

El Centre Excursionista Borges-Garrigues, l'associacio La Banqueta i l'Ateneu Popular Garriguenc han alertat de la destrucció d'un jaciment d'època íbera i romana en una finca propera al mas de l'Aranyó, al terme de Juneda però molt propera a les Borges, entre el mas i l'autopista AP-2. Concretament, es tracta d'un jaciment que ja el 1984 va ser inspeccionat i fitxat per l'aleshores arqueòleg Alexandre Mir i on l'any 2004 es va confirmar l'existència de restes de ceràmica iberoromana. Hauria estat un indret d'habitació sense estructures entre els anys 200 aC i 476 dC i probablement formava part d'un mateix conjunt ramificat per la vall de l'Aranyó. El jaciment formava part del catàleg de jaciments arqueològics de Catalunya i estava protegit legalment pel POUM de Juneda, que l'havia qualificat com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Segons el catàleg esmentat, hi ha una vintena de jaciments similars a la zona.

Afectació greu
Segons les entitats, tot i que l'estat previ del jaciment era precari, "ara ha quedat totalment desfigurat, l'agressió és molt forta". Els fets s'haurien produït amb uns moviments de replanament de terres a la finca, que les mateixes associacions indiquen que seria de la mateixa propietat que la polèmica fàbrica General d'Olis, empresa ja denunciada en anteriors ocasions per infraccions ambientals i rompudes de terra sense llicència. Fonts del Departament de Cultura a Lleida estan al cas dels fets i tenen previst emetre un informe tècnic, però encara no confirmen res "fins que no estem segurs de tot", expliquen a SomGarrigues. Les entitats, per la seva banda, asseguren que  ho denunciaran als organismes corresponents.

Abocament d'oliasses
Paral·lelament, l'empresa hauria abocat uns 100.000 litres d'aigües residuals d'oliasses directament al camp, sense cap mena de dosificació, a la mateixa finca. Aquests fets han estat denunciats per Ipcena a l'Oficina de Gestió Ambiental del departament de Territori, i també ha posat en coneixement de Cultura l'acció sobre el jaciment arqueològic. L'entitat demana que s'obri un expedient disciplinari i sancionador als responsables.