PATRIMONI
- La Granadella , Torrebesses

El curs sobre la pedra seca creix en alumnes i activitats

El curs, organitzat pel Centre de la Cultura de l’oli i el d’Interpretació de la pedra seca és el segon any que s’ofereix a través de la Universitat d’Estiu de la UdL.

L’esforç i la suor són inherents en els murs de pedra seca. FOTO: CIPS Torrebesses

La quarta edició del curs sobre la pedra seca que es va celebrar el primer i el tercer cap de setmana de juny a cavall de les poblacions de la Granadella i Torrebesses, organitzat conjuntament entre el Centre de la Cultura de l'Oli (CCOC) i el Centre d'Interpretació de la Pedra Seca (CIPS) i integrat per segon any consecutiu en els cursos de la Universitat d'Estiu de la UdL, s'ha saldat amb un èxit notable de participants, fins a una quinzena, i una valoració final molt positiva tant per part dels organitzadors com pels mateixos inscrits, alguns d'ells vinguts des de punts de fora de la comarca, com Manresa o Girona.


Més pràctica, més activitats
Enguany, des de l'organització del curs, es va decidir fer una aposta per donar un pes més rellevant a la part pràctica i per complementar les activitats més físiques amb altres visites més il·lustratives i pedagògiques. Així, durant les quatre jornades en què s'ha anat desenvolupant el curs, s'han dut a terme actuacions en la base d'una espona, una cabana de volta, reconstruccions en una balma murada, on s'han treballat tècniques específiques de com treballar la pedra, a tallar-la en cantera, a utilitzar els tascons d'una forma adequada i a seguir uns certs passos a l'hora d'aixecar un mur de pedra seca. Com a novetat, s'han programat un seguit de visites, a una mina d'aigua, un molí d'oli antic i a una pedrera de Torrebesses.

Mestres picapedrers
També s'ha augmentat el nombre de professors experts en la pedra seca, comptant a la plantilla de mestres amb Mateu Esquerda , Josep M. Navàs, Jordi Martí o Mario Urrea, que han anat combinant la part més teòrica amb la pràctica per tal d'oferir als alumnes del curs la seua àmplia experiència sobre les tècniques de construcció típiques del paisatge garriguenc. Jordi Berenguer, el guia del CIPS de Torrebesses valora molt positivament l'edició d'enguany: "Part de la nostra funció és la difusió del patrimoni de la pedra seca, cursos com aquests són petits passos per tal de valoritzar tot el conjunt de pedra seca que tenim a la comarca, què és francament espectacular." De cara a l'any vinent es pretén complir el primer lustre d'un curs que va guanyant adeptes any rere any i que porta a terme una tasca pedagògica lloable sobre el patrimoni.