COMARCA
- L'Albagés

El pantà de l’Albagés serà la gran zona de refugi i cria d’aus aquàtiques del canal

El Govern opta per prescindir de les illes flotants proposades fins ara a les basses com a mesura compensatòria del Segarra-Garrigues i aposta per restaurar espais al voltant del pantà.

El pantà de l'Albagés pot ser un focus destacat per a les aus aquàtiques si prospera la intenció de l'empresa pública Infraestructures.cat de fer-hi un seguit d'actuacions per facilitar que la zona esdevingui un hàbitat idoni per al refugi i cria d'aquests ocells. Fins ara, les mesures compensatòries previstes al llarg de tot el canal Segarra-Garrigues incloïen la creació d'illes flotants a les basses de regulació, però diversos estudis i seguiments han demostrat que això no seria eficient, a més de ser molt poc visibles per a l'observació. Així, la Comissió de Seguiment dels Hàbitats Esteparis aposta per centralitzar els esforços al pantà de l'Albagés, ja que a les illes flotants és molt probable que s'hi acabés instal·lant la gavina vulgar, depredadora de nius i polls d'altres espècies, com ha passat a les que es van posar al regadiu Algerri-Balaguer. 

Revegetació del riu Set
El projecte a l'Albagés se centra en tres localitzacions. Una, en una zona degradada al nord del pantà d'on s'havien extret argiles per a les obres, en què es faria una petita presa per crear una zona humida permanent i un amagatall per a l'observació d'ocells. Una altra, entre la presa i el pont d'accés a l'Albagés, un lloc que ha quedat afectat per les obres i on, a més, hi ha vegetació de ribera alterada i amb espècies invasores; aquí, s'hi restauraria un canal naturalitzat amb cabal ecològic d'aigua, es netejaria i revegetaria amb espècies autòctones i s'hi crearien petites basses adjacents -que podrien atreure la tortuga de rierol-, així com caixes niu per a ocells. Una tercera zona és la que va del pont aigües avall, seguint el Set, fins al terme del Cogul, on també es revegetaria amb espècies autòctones i s'hi farien bassetes adjacents. Paradoxalment, l'actuació no es repeteix al Cogul i, seguint el riu, entre el Cogul i Aspa, l'organisme responsable considera que la llera ja està suficientment neta.

Camí de sirga
En paral·lel a aquestes actuacions, la intenció és que els tres espais quedin connectats. A partir de camins ja existents, se senyalitzaria un itinerari naturalístic de sirga que s'endinsaria fins al nucli urbà de l'Albagés, que seria el punt de sortida i arribada. Fonts municipals es mostren satisfetes amb el projecte, que ja ha estat aprovat pel Govern de la Generalitat i que es podria posar en marxa a finals d'any. Des de l'Ajuntament, es considera que pot contribuir a potenciar no només la fauna sinó també el turisme vinculat a la natura. En aquest sentit, el consistori albagesenc ja va iniciar fa dos anys la redacció d'un pla estratègic de desenvolupament local en què es feia èmfasi en les possibilitats que representava el pantà.