COMARCA
- Bellaguarda

Bellaguarda torna a editar ‘Els Vilàs’, la revista local

L'associació cultural Els Vilàs ha decidit ressuscitar la revista local després de gairebé quatre anys sense publicar-se. Tindrà una periodicitat quadrimestral a un preu de 6 euros.

Membres de la junta de l'associació impulsora de la revista. (foto: Els Vilàs)

El passat 22 de setembre els veïns de Bellaguarda van rebre un nou número de la revista local Els Vilàs, el que enceta la segona etapa de la publicació. Feia gairebé quatre anys que la històrica revista del municipi no sortia a la llum però gràcies a la determinació de la nova junta de l'Associació Cultural de Bellaguarda, que dona nom a la publicació, la nova etapa d'Els Vilàs ja és una realitat. 

Actualitat quadrimestral
El mes de maig d'aquest any es renovava a Bellaguarda la junta de l'associació cultural Els Vilàs donant entrada a molta gent jove del poble. Els onze membres de la junta, Mercè Pujol, Dolors Montagut, David Vidal, Glòria Mateu, Sergi Mateu, José Gutiérrez, Joana Aran, Núria Vendrell, Josep Mateu, Roser Miró i Gisela Font, van proposar-se des d'un primer moment, en consonància amb el Pla Estratègic municipal, recuperar la revista local, ja que palpaven una certa enyorança entre els veïns del poble. Després d'uns mesos de treball per formar el grup de redacció i configurar l'estructura de la revista, el 22 de setembre alguns membres de la junta van presentar en societat el primer número de la nova etapa. Els Vilàs es divideix en deu seccions, reservant un espai per a cada temàtica, com ara l'escola, l'agricultura, els esports, etc. Tal com explica Glòria Mateu, membre de la junta i de la redacció d'Els Vilàs, "la idea que tenim és anar parlant de l'actualitat del poble, des d'un punt de vista propi". Amb una periodicitat quadrimestral, Els Vilàs sortirà per la festa major d'abril, la d'agost i per Nadal. El preu de venda és de 6 euros, per als socis de l'Associació hi ha una rebaixa de dos euros. 

Relleu generacional
El renaixement de la revista Els Vilàs no és un cas aïllat, en els darrers anys hi ha hagut una certa inquietud per part de grups de gent jove, d'una banda, i associacions culturals, de l'altra, que s'han proposat recuperar l'espai de la comunicació d'un àmbit més local. L'any passat, un grup de joves de Juncosa va decidir reflotar la revista local Reculls Juncosans (v. SomGarrigues núm. 455). De moment ja han editat dos números i està previst que a finals d'aquest any pugui sortir el tercer. Un altre cas de publicació ressuscitada és la revista El Cargol de l'Albi, que no es publicava des de 1987 i que els integrants de l'associació Amics de les Belles Arts de l'Albi van presentar en societat el 22 de desembre de l'any passat (v. SomGarrigues núm. 466). Així, la nova Els Vilàs se suma a les revistes locals Terrall (les Borges Blanques), Fonoll (Juneda), Lo Clarí (la Granadella), El Cérvol (Cervià de les Garrigues), Reculls 3.0 (Juncosa de les Garrigues) i El Cargol (l'Albi).