MEDI AMBIENT
- Aspa , Sunyer

El porta a porta dispara el reciclatge al Segrià fins al 85% en un mes

Els municipis garriguencs d'Aspa i Sunyer formen part de la primera tongada que va iniciar la recollida de la brossa amb aquest sistema el passat 1 d'octubre.

(foto: F.F.)

El Consell Comarcal del Segrià ha donat a conèixer els primers resultats de la recollida de la brossa amb el sistema porta a porta als pobles que van iniciar-lo ara fa un mes, el passat 1 d’octubre, entre els quals els garriguencs d’Aspa i Sunyer. 

Segons l’organisme comarcal, als set pobles de la primera tongada l’índex de reciclatge és ja del 85,1%, corresponent a un 6,6% de vidre, un 13% d’envasos, un 15,5% de cartró i un 49,9% de matèria orgànica. “Cal valorar que aquests municipis fins a la implantació del porta a porta tenien un percentatge de recollida selectiva del 20% en front del 80% de residus que es gestionaven a l'abocador comarcal”, expliquen fonts del Consell. En el cas d’Aspa i Sunyer, el 2017 van reciclar el 36,4 i el 39%, respectivament. En aquests primers resultats amb el porta a porta, però, no s’han facilitat xifres desglossades a nivell municipal.

Les noves dades superen amb escreix l’objectiu fixat per la Directiva Marc de Residus de la Unió Europea per al 2020, que exigeix un mínim del 50%. En cas de no arribar-hi, els ajuntaments hauran de fer front a sancions de Agència de Residus de Catalunya. Paral·lelament, tot allò que no es recicla i va a l’abocador resulta cada vegada més car, ja que cada any s’augmenta el cànon per tona entrada. Si el 2018 són 35€/Tn, l’any 2020 seran 50.

A dia d’avui, el porta a porta s’ha implantat ja a 18 municipis del Segrià i només en queden quatre per començar: Almenar, Alfarràs i Alguaire ho faran el 19 de novembre i Alcarràs el 10 de desembre. D’aquests 18, set són garriguencs: Aspa, Sunyer, Sarroca, Torrebesses, Llardecans, Maials i Almatret. Pel que fa a la comarca administrativa de les Garrigues, no hi ha previsió d’aplicar aquest sistema i, de moment, se segueix amb la recollida amb contenidors, que el 2016 es van reagrupar en illes. Les dades del 2017 donaven un índex de reciclatge del 26%.