PATRIMONI
- Vinaixa

Vinaixa recupera els retaules de l'església amb uns plafons a mida real

Iniciativa del consistori per recrear els retaules dels sants Joans i de sant Pere, els originals dels quals es troben dispersos per museus de Barcelona, Tarragona i França.

(foto: J. Riera)

L'església de Vinaixa llueix des d'aquest estiu un plafó de grans dimensions que és una reproducció a mida real del retaule dels sants Joans, una obra que el pintor Bernat Martorell va fer per al temple garriguenc entre 1435 i 1445 i que fa dècades que està disgregat per tres museus, el Diocesà de Tarragona, el MNAC a Barcelona i el museu Rolin, a la ciutat francesa d'Autun. Amb motiu del 700 aniversari de la construcció del temple, l'Ajuntament va decidir recrear aquella obra i va demanar imatges d'alta resolució als tres museus per imprimir-les en un plafó que donés als visitants i feligresos una idea com més aproximada millor de com era l'interior de l'església.

El projecte es completa amb el mateix procediment per a un altre retaule, el de sant Pere, l'original del qual, obra de Ramon de Mur, es troba íntegre al Museu Diocesà de Tarragona i que aquests dies s'està acabant d'imprimir per tal que pugui estar col·locat abans del 10 de novembre, quan hi ha organitzada una xerrada sobre els retaules gòtics de Vinaixa, a la mateixa església, a càrrec de Francesc Ruiz, conservador en excedència del departament d'art gòtic del MNAC. A partir d'aquest novembre, per tant, les dues reproduccions quedaran exposades de manera permanent. Aquest serà un dels últims actes de celebració del 700 aniversari.

Subhasta perduda
Fins l'any passat, es desconeixia on es trobava una part del retaule dels sants Joans. Aquell estiu, però, va aparèixer en una subhasta a França, provinent d'una família aristocràtica de Bordeus. Segons explicava el diari Ara, el preu de sortida era molt baix, entre 10.000 i 15.000 euros, i va ser venuda per 72.000, que amb comissions pujaven a 90.000. Tot i que tècnics del MNAC van viatjar a Bordeus abans de la venda i en van fer informes favorables, ni el MNAC ni la direcció general de Patrimoni de la Generalitat tenien pressupost per adquirir-la. "Va ser una gran ocasió perduda, vam fer el ridícul com a país", expliquen a SomGarrigues alguns especialistes en conservació museística.

Un dels millors
L'autor del retaule dels sans Joans, Bernat Martorell, va ser la personalitat dominant en la pintura del segon quart del segle XV i va liderar un dels tallers més actius de Barcelona. Considerat un dels millors artistes de l'art medieval català, va assumir l'encàrrec de Vinaixa substituint el pintor tarragoní Ramon de Mur, que no va arribar a començar la peça a què s'havia compromès. L'obra de Martorell es caracteritza per una gran precisió tècnica, un dibuix ferm i una pinzellada minuciosa.