LLEURE
- Cervià de les Garrigues , Els Torms , L'Espluga Calba , Torrebesses

Oli, roba i safrà, els reclams d'aquest pont a la comarca

L'Espluga Calba convoca la fira oleotèxtil, Cervià combina l'oli i el safrà, els Torms celebra l'oli nou i a Torrebesses arriben els Camins d'Or Líquid.

(foto: Xavi Minguella)

Aquest dissabte, 8 de desembre, a l’Espluga Calba tindrà lloc la 5a Fira Oleotèxtil, una peculiar iniciativa que combina els productes de les dues grans experiències cooperativistes de la població, l’Agrària Espluguenca i la John Fil, l’oli i la roba, dues instal·lacions, a més, pràcticament al costat una de l’altra. Durant el matí hi haurà esmorzar popular (tant de brasa com de formatge), visites al molí vell restaurat, venda dels diferents tipus d’oli i altres productes de la cooperativa agrària i visites guiades i gratuïtes al castell. També s’exposaran aparells de navegació de Josep Gabarra i cotxes clàssics. Al migdia es farà un tast de paella d’arròs amb oli de l’Espluga i safrà de les Garrigues, ballaran els gegants del poble i s’exposaran els murals fets pels nens i nenes de l’escola. Paral·lelament, la cooperativa John Fil també vendrà a preus especials peces de la nova marca StJor, dissenyada per Òscar Dalmau. Amenitzarà la jornada un vermut musical amb Kalabranda & Etssche.

L’endemà diumenge és quan es concentraran més festes de l’oli, tres en total. A Cervià hi ha la Festa de l’Oli i el Safrà, amb esmorzar, visites guiades al molí, on es mostraran les instal·lacions de la cooperativa en ple funcionament i espai de pintura per a nens i nenes. A les 12h es farà una xerrada sobre les propietats del safrà i a la 1 un tast d’olis guiats amb Pilar Pardell, membre del Panell de TAst Oficial de Catalunya. A l’acabar hi haurà un dinar a la sala i actuarà el grup de rumba Er Taqueta a la sobretaula.

Als Torms arriba la 10a Festa de l’Oli, amb esmorzar, venda d’oli i parades d’artesans. A les Històriques continuen els Camins d’Or Líquid, que diumenge toquen a Torrebesses, on es farà el popular concurs d’allioli, esmorzar amb tast dels alliolis presentats i s’iniciarà la festa dels Tres Tombs. Durant el matí també hi haurà jocs de la companyia Tombs Creatius i un recorregut guiat per la vila i el molí de Bep de Canut.