PATRIMONI
- La Granadella , Torrebesses

Neix el Fòrum Verge Extra entre sector públic i privat

Els ajuntaments de Torrebesses i la Granadella impulsen la iniciativa per avaluar, amb professionals del sector agroalimentari, les potencialitats del patrimoni vinculat a l’oli.

El Museu de l’Oli i la cooperativa de la Granadella seran entre els espais que es visitaran. FOTO: Adrià Martí

Els ajuntaments de Torrebesses i la Granadella, juntament amb la Diputació, l'Associació Leader Ponent, el departament d'Agricultura, el Clúster Oleícola de Catalunya i l'agència Olea Soul, han organitzat pel 6, 7 i 8 de març el primer Fòrum Verge Extra de Ponent, una iniciativa que es presenta com una "avaluació in situ del patrimoni de les Garrigues, el Segrià Sec i l'Urgell" en què participaran diferents actors, tant del sector públic com privat, vinculats al món de l'oli. La finalitat, segons els impulsors, és "consensuar i tirar endavant accions conjuntes per potenciar i millorar la comercialització de l'oli d'oliva verge extra". Així, professionals del sector agroalimentari visitaran les zones esmentades per mesurar el potencial del patrimoni local com a element de valor afegit a l'hora de comercialitzar l'oli verge extra de la millor qualitat.

Visites a cinc molins
El Fòrum Verge Extra està concebut com una mena de visita guiada de tres dies, amb la participació de sis tècnics de diversos perfils, que coneixeran el molí i celler L'Olivera, de Vallbona de les Monges, Camins de Verdor, de Belianes, Oleum Flumen, de Vinaixa, Simbionatur, de Sarroca de Lleida i la cooperativa agrícola de la Granadella. A més dels olis produïts en aquests cinc molins, se'n degustaran 10 més de productors de la zona que hi estiguin interessats i es faran algunes visites turístiques com al Centre d'Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses.
El divendres 8 de març hi haurà un acte de cloenda, en què ja es presentaran les primeres impressions de la ruta i es fomentarà l'intercanvi d'opinions amb els productors i altres agents participants. Finalment, després d'un període d'avaluació conjunta que ha de servir per elaborar un seguit de recomanacions i un pla de treball específic per aprofundir en la vinculació producte i paisatge, hi ha previst un acte final, entre l'abril i el maig, de presentació dels resultats i del pla de treball.
Mario Urrea, alcalde de Torrebesses, explica que és la primera vegada que es duu a terme un projecte d'aquesta magnitud a Ponent, que vol "posar en valor l'oli verge extra, potenciar l'agroturisme, dinamitzar l'economia i revertir el despoblament".