COMARCA

Què es fa a les Garrigues pel 8 de març?

Tot i la vaga feminista que hi ha convocada arreu, predominen els actes lúdics d'associacions de dones. Amb tot, col·lectius feministes de creació recent i algunes institucions aporten la vessant reivindicativa.

(foto: Consell Comarcal de les Garrigues)

Arriba el 8 de març, Dia internacional de les dones, i arreu es convoquen tot tipus d’actes, tant lúdics com reivindicatius. Aquesta vegada, a més, hi ha convocada una vaga feminista general, tal com va succeir l’any passat, però diversos agents apunten que difícilment tindrà un seguiment notable a les Garrigues.

A la comarca, alguns actes commemoratius van començar  ahir, com els organitzats pel Consell Comarcal a través del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) amb la lectura del manifest institucional al Casal Cívic de les Borges i la lectura del poema “8 de març”, de Maria Mercè Marçal, a càrrec de les dones de la junta de l’associació de gent gran. Després de les lectures va començar la primera de les sessions d’un taller d'autodefensa per a dones, que s'organitza des del Casal Cívic fins el 10 d'abril.

Prèviament, els dies 5, 6 i 7 de març, tècniques del SIAD i de l'Oficina Jove han visitat els centres de Secundària de la comarca, on han instal·lat una taula informativa durant l'estona de pati per a sensibilitzar els joves sobre la igualtat entre homes i dones. També s’ha fet l'activitat "Retrat de dones garriguenques" per visibilitzar dones de la comarca que han fet història, com Raimunda Elias Marca, Agustina Saragossa i Domènech, Maria Lois López o Maria Recasens Gassió, entre altres. A més, el 5 de març es va fer un taller-tutoria amb els alumnes de 2n d'ESO de l'institut l'Olivera de la Granadella amb el títol "Iguals vol dir =s".

Quant a actes de lleure amb motiu del Dia internacional de les dones, hi ha programats els següents:

DIVENDRES 8 DE MARÇ
· Juneda, a les 17h, taller de maquillatge al Complex Cultural, organitzat per l’associació de dones Junieta.
· Arbeca, sopar de la dona treballadora.
· Cervià, a les 17.30h, a la sala de la Germana Josepa, lectura de manifest, berenar i assemblea general de l’associació de dones Set Valls.
· Alfés, a les 19.30h, a l’Ajuntament, xerrada “Genera paz en tu vida”, a càrrec de la psicòloga Maribel Fontdevila, organitzada per l’associació de dones La Timoneda.
· Almatret, dinar de dones.
· Maials, dinar i projecció de pel·lícula, organitzat per la Llar de Jubilats i el centre de serveis El Tossal.
· Torrebesses, exposició de treballs fets a mà, organitzada per l’associació de dones.

DISSABTE 9 DE MARÇ
· Castelldans, a les 18.15h, projecció de la pel·lícula “Un pequeño favor”, organitzada per l’associació de dones L’Esplendor.
· L'Albi, tast de pastissos i xerrada al local de la gent gran, organitzat per l’associació de dones L’Alosa.
· Bovera, a les 14h, dinar de dones.
· El Soleràs, a les 17h, projecció de la pel·lícula “Sufragistas” i berenar, organitzat per l’associació de dones Elaia.
· Juncosa, a les 18h, a la Casa de la Cultura, sessió de cinema, pica-pica i homenatge a la sòcia més gran i a la més jove de l’associació de dones.

DIUMENGE 10 DE MARÇ
· Castelldans, a les 9h, esmorzar popular i sortida a Lleida per visitar el castell de Gardeny i els dipòsits d’aigua, organitzat per l’associació de dones L’Esplendor.

Paral·lelament, també hi ha actes de caire més reivindicatiu i de denúncia de les discriminacions de gènere, com la lectura d’un manifest davant d’alguns ajuntaments, o altres com:

DIJOUS 7 DE MARÇ
· Llardecans, a les 17h, al local de jubilats, xerrada-taller "Iguals?", organitzada per l'associació de dones L'Espiga.

DIVENDRES 8 DE MARÇ
· Les Borges Blanques, a les 9.30h, a la placeta del Terrall, penjada de davantals, col·loqui sobre pensions i treballs de cures no remunerats, lectura de manifest feminista i, a la tarda, sortida cap a la manifestació de Lleida. Organitza: grup feminista Maria Rius i associació de dones La Rosada.
· La Granadella, al matí, a la plaça de la Vila, penjada de davantals, taller de pancartes, lectura del manifest de la vaga feminista i, a la tarda, sortida cap a la manifestació de Lleida. Organitza: col·lectiu feminista L’Espona.
· Les Borges Blanques, a les 11.30h al CAP, xerrada-col·loqui “Educar sense estereotips de gènere” i, a les 13.30h, projecció del documental “De què es queixen les dones?”.

A nivell polític, les federacions d’ERC de les comarques de Ponent han anunciat que totes les dones que ocupen càrrecs electes i orgànics en aquesta formació declinaran participar en cap acte públic o institucional que es pugui dur a terme durant el 8 de març, “sempre que no siguin els estrictament convocats pels Comitès de Vaga locals i comarcals d'arreu del territori”.