COMARCA

Quatre pobles s’uneixen per promocionar la vall de Vinaixa

Els ajuntaments de Vinaixa, Tarrés, Fulleda i l’Espluga Calba signen un conveni amb Espais Naturals de Ponent per conservar i dinamitzar aquest espai natural protegit.

(foto: Aj. Fulleda)

Els ajuntaments de Vinaixa, Tarrés, Fulleda i l'Espluga Calba han signat un conveni amb Espais Naturals de Ponent -projecte impulsat per l'Associació Leader Ponent- per tal de promocionar de manera conjunta la vall de Vinaixa, un espai natural protegit de 3.000 hectàrees que comparteixen els termes municipals d'aquests quatre municipis, així com una molt petita part del dels Omellons i una altra entre Vimbodí i Vallclara, a la Conca de Barberà. Vinaixa, amb 1.875 hectàrees, és el terme que n'inclou més, un 62% del conjunt de l'espai. 

El conveni suposa que cada consistori fa una aportació econòmica proporcional a les hectàrees que hi té i, a partir d'aquí, s'acorda organitzar alguna activitat a la zona cada any, ja sigui adreçada a un públic, ja sigui la restauració d'algun element patrimonial. Tot i que els ajuntaments havien dut a terme alguna acció puntual anteriorment, aquesta és la primera vegada que es materialitza un acord entre els quatre centrat en la vall de Vinaixa. 

Activitats diverses
La signatura del conveni es va escenificar el 27 de febrer al convent de Sant Bartomeu de Bellpuig (Urgell), en el marc de la presentació de les novetats d'Espais Naturals de Ponent, que encara el tercer any de vida. El 2018 es va signar un conveni similar amb els ajuntaments de Castellserà i Agramunt per dinamitzar la serra de Bellmunt-Almenara.
Per aquest 2019, entre els mesos de març i desembre, Espais Naturals de Ponent té la intenció d'organitzar 56 activitats al conjunt d'indrets que engloba, la majoria de les quals (35) pensades com a descoberta dels valors naturals d'aquests espais.

Altres (5) seran de descoberta del patrimoni històric. Altres (10) seran sessions culturals al mig de la natura com actuacions de música o teatre d'autors locals, entre els quals els garriguencs Avstral, Meritxell Gené, Heura Gaya i el cor Euridice i, com a novetat d'enguany, altres (6) seran activitats esportives de baix impacte, com marxes nocturnes, un itinerari amb bicicletes elèctriques o sessions de ioga. Igualment, es preveu que algunes propostes durin tot el cap de setmana, com tallers de reconstrucció de marges o instal·lació de càmeres amb trampeig fotogràfic.