PATRIMONI
- Arbeca

Arbeca comprarà la casa que havia estat hospital i ajuntament

L’equip de govern, amb el suport del PDeCAT, aprova adquirir l’immoble per ampliar les dependències municipals. ERC s’hi oposa al no considerar-ho “una necessitat real”.

(imatge: Google Maps)

L'últim ple de l'Ajuntament d'Arbeca va aprovar, amb els vots a favor de l'equip de govern (PM) i del PDeCAT, comprar per uns 150.000 euros l'immoble situat dues portes al costat de l'actual Casa de la Vila i destinar-lo a ampliació de les dependències municipals i, fins i tot, ubicar-hi a la llarga un futur centre d'interpretació del jaciment iber de Vilars. L'alcalde, Joan M. Simó, justifica l'adquisició pel fet que els actuals propietaris, ja grans, en marxaven i van oferir vendre'l al consistori. "Ha estat una cosa sobrevinguda i no podíem deixar passar l'oportunitat", diu Simó, que explica que es va fer una valoració de l'edifici i es va demanar un informe a la Generalitat, a més d'iniciar l'expedient per declarar-lo bé cultural d'interès local.

Antic hospital i ajuntament
La casa, de planta baixa i primer pis, té una façana amb carreus de pedra, una porta amb dovelles datada de 1696, una balconada i un finestral amb un petit ampit de tipus renaixentista. Antigament, havia fet d'hospital i havia estat renovat al s. XVIII pel comte duc de Cardona. El 1846, una ordre reial li va retirar aquestes funcions sanitàries, que van passar a les Borges Blanques. Amb tot, durant la Guerra Civil tornaria a funcionar com a hospital, acollint ferits de bombardejos com els de la mateixa capital comarcal. Acabada la guerra, s'hi va instal·lar l'Ajuntament fins al 1963 i el 1966 es va vendre a un particular.

Rebuig d'ERC
La iniciativa va rebre el vot contrari dels regidors d'ERC, que consideren que "Arbeca té un seguit de necessitats que defugen la compra d'immobles" i es pregunten quins seran els criteris per discernir quin immoble és susceptible de passar a formar part del patrimoni municipal i quin no i com es podrà mantenir. Els republicans asseguren que l'edifici només conserva l'estructura, la façana i el balcó del vell hospital, ja que l'interior ha estat habitatge privat des de fa anys "i, per tant, requerirà una costosa intervenció d'adequació", diuen. Sobre la finalitat que s'hi vol donar, ERC considera que ja hi ha una oficina de turisme a les instal·lacions de la cooperativa, obra de Cèsar Martinell, on "les tasques serien exactament les mateixes" i que "no és adient fer-hi un centre d'interpretació de Vilars allunyat del jaciment". Per la seua banda, l'alcalde es mostra "sorprès" pel fet que "el cap de llista d'ERC, historiador, prioritzi arreglar carrers a aquesta iniciativa".