COMARCA
- Juneda

21 cellers a la primera Fira de Vins i Tapes de Juneda

El dissabte 29 de juny, l’associació Tastavins organitza aquest nou certamen, que inclou xerrades tècniques al matí, gastronomia, música, solidaritat i espectacle de foc.

Acte de presentació de la mostra. (foto: Tastavins)

L'associació Tastavins ha organitzat el dissabte 29 de juny la primera edició de la Fira de Vins i Tapes de Proximitat de Juneda, en què participaran un total de 21 cellers i set restauradors de proximitat que presentaran les seues tapes. Hi col·laboren l'Ajuntament, la DO Costers del Segre, el Consell Comarcal i la Diputació. L'associació Tastavins va néixer l'any 2016 a Juneda i compta actualment amb un centenar de socis. Durant l'any organitza tastos i esdeveniments per promoure la cultura del vi a les terres de Ponent.

Dels 21 cellers participants al certamen junedenc, 18 pertanyen a la Denominació d'Origen (DO) Costers del Segre i els altres tres venen de DO convidades com Conca de Barberà, Cava i Terra Alta. Entre els de Costers del Segre hi ha tots els set de les Garrigues, és a dir, Cérvoles, Clos Pons, Mas Blanch i Jové, Matallonga, Tomàs Cusiné, Vinya els Vilars i, el més recent, Torres.

Fins a mitjanit
La mostra de vins de cada celler començarà a la tarda, a partir de les sis, a la plaça Catalunya. A més dels garriguencs, hi tindran estand els cellers Analec, Batlliu de Sort, Cal Sabo, Castell d'Encús, Castell del Remei, Costers del Sió, El Vinyer, L'Olivera, Lagravera, Terrer del Pallars, Vila Corona, Forns Raventós, Rendé Masdéu i Tarroné. Durant la vetllada es podran degustar també elaboracions gastronòmiques de la Cuina de l'Araceli, del restaurant La Placeta, de Cal Sargaire, Masia Tero, xocolata Aynouse i formatges d'Agramunt. La tarda i vespre estarà amenitzada per una sessió musical amb discos de vinil de soul, funk i disco a càrrec del borgenc Albert Echevarria (Republiq) i música en directe del duet Marta & Gregori, nom artístic del duet format pels ebrencs Joan Farnós i Marc Sendra. La fira es preveu que duri fins a la mitjanit, amb un espectacle de diables i focs d'artifici a càrrec de la colla local Rojos de Junda. En paral·lel, Tastavins inclou una activitat solidària a favor de l'associació de nens amb càncer Afanoc, que comptarà amb la col·laboració de l'artista Gregorio Iglesias i consistirà en la creació d'un quadre de grans dimensions pintat per multitud de mans.

Tallers al matí
Abans de la fira pròpiament dita, Tastavins ha programat dues xerrades tècniques al Complex Cultural, una a les 10 sobre la biodinàmica com a eina de regeneració dels sòls agrícoles, a càrrec de Miquel Garcia i Pilar Salillas (celler Lagravera) i David Baixas (Mas Regany) i, a tres quarts de dotze, una sobre la dona en el món del vi, a càrrec de Zoltan Nagy, Gemma Plaza i Sara Pérez.