MEDI AMBIENT

Alts càrrecs del departament de Territori es reuneixen amb alcaldes de les Garrigues per parlar de Nova Tracjusa

Al Consell d’Alcaldes d’aquesta tarda hi assistiran la directora general de Qualitat Ambiental, la subdirectora de Control i Prevenció de la Contaminació Atmosfèrica i la delegada del departament a Lleida. Al matí es rep un representant oporitor.

(foto: arxiu)

Aquest dilluns, 29 de juliol, es constitueix formalment el Consell d’Alcaldes del nou mandat del Consell Comarcal per als propers quatre anys. Inicialment, coincidint amb la reunió, s’havia inclòs a l’ordre del dia una trobada amb alts càrrecs del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per parlar sobre Nova Tracjusa, el projecte impulsat per Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) que vol combusionar residus urbans per a l’assecatge de purins i que el mes passat va rebre l’autorització ambiental provisional del mateix departament. Finalment, la reunió amb Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental, Isabel Hernández, subdirectora general de Control i Prevenció de la Contaminació Atmosfèrica i M. Dolors Tella, directora dels serveis territorials del departament a Lleida, serà a la tarda. Mentre, al matí es manté la constitució del Consell d’Alcaldes, on s’ha acceptat la intervenció d’un representant de la plataforma opositori al projecte, col·lectiu que havia sol·licitat poder dir la seva sobre la qüestió.

Nova Tracjusa és el nom per designar el canvi d’orientació de l’actual planta de tractament de purins de Tracjusa, al terme de Juneda, que passaria d’utilitzar el gas natural com a combustible a fer-ho a partir de residus urbans, dos terços dels quals provindrien de fora de les comarques de les Garrigues i el Pla d’Urgell, ja que aquestes no en generen prous. L’ús d’aquest combustible i els possibles efectes sobre la salut derivats de les emissions atmosfèriques de la planta fa temps que generen preocupació entre part de la ciutadania del nord de la comarca. Diversos ajuntaments han aprovat mocions contràries a aquest sistema i fins i tot el Parlament de Catalunya, fa dos anys, va instar el Govern a no impulsar plantes de tractament de purins que vulguin utilitzar la combustió tèrmica, inclosa la gasificació de residus municipals, industrials o els seus derivats. 

Els promotors, en canvi, defensen que la planta no afectaria la qualitat de l’aire a l’incorporar ciclons a la sortida del gasificador per captar partícules en suspensió, la neteja química dels fums, filtres de mànegues i sistemes de mesura en continu "més exigents que els que requereix la legislació", segons un estudi que van encarregar al despatx de l’ambientòleg Ramon Folch.