MEDI AMBIENT

Quart episodi de màxim risc d'incendi aquest estiu a les Garrigues

Des del 2015 que no s'havia arribat al nivell 3, el màxim, del Pla Alfa. En l'últim mes i mig ja s'ha hagut d'activar 4 vegades.

Des de finals de juny, les Garrigues han estat en quatre onades de màxima alerta per risc d’incendi o, el que és el mateix, en nivell 3 del Pla Alfa que estableixen els Agents Rurals. L’última ha començat aquest divendres, 9 d’agost, i afecta més de mitja comarca, concretament, els termes de Bellaguarda, Bovera, Cervià, el Cogul, el Soleràs, els Torms, Granyena, Juncosa, la Granadella, la Pobla de Cérvoles, l'Albagés, Almatret, Llardecans, Maials i Torrebesses. 15 dels 71 municipis de Catalunya que estan en nivell 3 són a les Garrigues.

L’alerta arriba només dues setmanes després de l’última vegada que es va haver d’activar, a finals de juliol. En aquella ocasió va ser durant tres dies (23, 24 i 25). Anteriorment també va passar el 6 i 7 de juliol, quan pràcticament tota la comarca (28 termes municipals) estava en nivell 3, i els últims quatre dies de juny, coincidint amb l’incendi forestal de la Ribera d’Ebre i sud de les Garrigues i Segrià.

En un mes i mig, doncs, hi ha hagut quatre episodis de risc extrem, sumant entre tots 10 dies sota nivell 3 del Pla Alfa. La situació contrasta amb els anys precedents, ja que en els estius del 2018, 2017 i 2016 no es va arribar cap vegada al nivell 3. El juliol 2015 es va activar, per última vegada fins ara, a set municipis garriguencs.

Control d’activitats
La situació obliga a que els Agents Rurals, junt amb Mossos d'Esquadra i Associacions de Defensa Forestal (ADF), vigilaran espais naturals d’aquests termes, on queden suspeses totes les activitats que puguin generar perill d'incendi. En el cas dels treballs de recol·lecció de cereal és obligatori que cada recol·lectora o embaladora porti quatre extintors amb base d'aigua.

Atès que la gran majoria d'incendis són deguts a l'activitat humana, per minimitzar el perill el Departament d'Agricultura aconsella que s'evitin les zones forestals durant les hores de màxima insolació, que no se circuli amb vehicles a motor i ni s'utilitzi maquinaria a prop del bosc entre la una del migdia i les sis de la tarda i que en cas de detectar una columna de fum o qualsevol conducta que pugui comportar perill d'incendi forestal es comuniqui de forma immediata al telèfon 112. A la serra del Montsant, per exemple, es fan controls d’accessos.