COMARCA

Els municipis afectats per les inundacions es podran acollir a les ajudes estatals

El Consell de Ministres ampliarà el Reial Decret aprovat pels aiguats de Múrcia i Alacant del setembre

L'estat enq ue va quedar el pont del Vilosell. FOTO:Xavi MInguella

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha confirmat que els municipis catalans afectats per les inundacions de la setmana passada es podran acollir a les ajudes estatals com a "zones afectades greument per una emergència de protecció civil". Un cop els ajuntaments facin una quantificació dels danys al seu municipi, el Consell de Ministres aprovarà incloure aquestes zones com a beneficiàries del reial decret que es va activar pels aiguats de Múrcia i Alacant del setembre. Durant una reunió amb una trentena d'alcaldes de les demarcacions de Lleida i Tarragona a Montblanc, Cunillera ha posat a la seva disposició els recursos del govern espanyol, entre els quals ha citat el Seprona de la Guàrdia Civil, la CHE i la UME.

Cunillera ha emplaçat els alcaldes dels municipis afectats a quantificar els danys amb rapidesa per tal de poder incloure'ls en el reial decret. L'ampliació es podria aprovar en el Consell de Ministres de divendres de la setmana vinent. La delegada ha explicat que la declaració de zona afectada permet articular un conjunt de mesures urgents per part de nou ministeris per pal·liar els danys personals i materials causats per sinistres.

D'entrada, el Ministeri de l'Interior gestiona les ajudes dirigides a pal·liar els danys personals o materials soferts per les famílies en el seu habitatge habitual o en els seus béns de primera necessitat i per les comunitats de propietaris en els elements comuns, així com els causats en establiments mercantils, industrials o de serveis. També sufraga despeses d'emergències realitzades per les corporacions locals i compensa les persones físiques o jurídiques que hagin dut a terme prestacions personals o de béns a requeriment de l'autoritat competent. La seva concessió té caràcter subsidiari i complementari a les indemnitzacions abonades per les entitats asseguradores o el Consorci de Compensació d'Assegurances.

La major part de la compensació dels danys per les pèrdues sofertes en les produccions agrícoles i ramaderes procedeix de les indemnitzacions de les assegurances agràries, però el decret llei preveu que el Ministeri d'Agricultura concedeixi ajuts a aquelles explotacions agrícoles i ramaderes que no tinguin contractada la pòlissa d'assegurança quan hagin patit pèrdues superiors al 30% de la seva producció, sempre que s'hagués contractat l'assegurança per a la campanya anterior i en aquesta campanya no s'hagués contractat encara, perquè els quedava termini per formalitzar la pòlissa, o perquè no s'havia obert el període de subscripció. Els titulars d'explotacions agrícoles amb pòlisses emparades pel Pla d'Assegurances Agràries Combinades poden rebre ajuda per pal·liar danys que no siguin assegurables.

Pel que fa al Ministeri per a la Transició Ecològica, es recullen actuacions per restaurar el domini públic marítim terrestre al litoral corresponent, així com el domini públic hidràulic. El Decret-llei també faculta el Ministeri de Foment a declarar d'emergència les obres executades per aquest departament per a reparar els danys ocasionats en infraestructures de la seva titularitat. El Ministeri de Política Territorial i Funció Pública gestiona ajudes per reparar els danys en infraestructures municipals i a la xarxa viària de les diputacions provincials fins al 50% del cost de cada projecte.

En l'àmbit del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, permet establir bonificacions i exempcions de quotes de la Seguretat Social. Per la seva banda, el Ministeri d'Hisenda concreta les exempcions en la quota de l'Impost sobre Béns Immobles i les reduccions en la quota de l'Impost sobre Activitats Econòmiques. Com és habitual, estaran exemptes de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques les ajudes per danys personals.

En l'àmbit del Ministeri d'Economia i Empresa, el Decret-llei preveu que es pot sol·licitar l'actuació del Consorci de Compensació d'Assegurances per a una avaluació més correcta dels danys no personals (en habitatges o empreses) sempre que no afectin béns de titularitat pública. L'activació d'ajuts per a empreses és l'aportació del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme per a pal·liar les conseqüències de les situacions catastròfiques.

Cunillera manté l'oferiment dels recursos del govern espanyol

La delegada ha dit als alcaldes que, des del primer moment, l'executiu espanyol s'ha ofert a col·laborar en tot allò que fos necessari i que, el mateix dia del temporal, ella mateixa va trucar als consellers d'Interior i de Territori de la Generalitat per oferir-los la col·laboració de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i de la Guàrdia Civil, així com dels serveis de Protecció Civil i de la resta d'organismes de la Delegació del Govern. Aquest dimarts Cunillera ha reiterat l'oferiment i ha apuntat que maquinària i tècnics de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ja s'han desplaçat a l'Albi.. "Anirem allà on faci falta per ajudar en tot allò que calgui", ha manifestat.

Així mateix, Cunillera ha posat de relleu que els subdelegats es van desplaçar des de primera hora per donar suport als alcaldes i a la ciutadania dels municipis més castigats per la riuada i contribuir a l'avaluació dels danys. Segons la delegada del govern, cal que els estralls ocasionats pel temporal "s'arreglin el més ràpid possible" i de la manera més "adequada" per als ciutadans. Cunillera també ha apuntat que va emplaçar el conseller Calvet a abordar quines mesures es poden emprendre per atendre la reivindicació "recurrent" dels alcaldes sobre la manca de neteja de les lleres del riu.

La delegada del govern espanyol s'ha reunit aquest dimarts a la seu del Consell Comarcal de la Conca de Barberà amb una trentena d'alcaldes de municipis de la Conca de Barberà, l'Alt Camp, el Tarragonès, el Priorat, el Baix Camp, les Garrigues i el Pla d'Urgell, i representants de consells comarcals. A la trobada també hi ha assistit el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté; el subdelegat a Lleida, José Crespín; així com el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Òscar Peris, i diversos directors de serveis territorials.