AGRICULTURA
- Arbeca

La fira d'Arbeca inclou per primera vegada un simpòsium de l’oliva arbequina

En el marc de la Fira de Santa Caterina que se celebra a Arbeca del 22 al 24 de novembre, l’Ajuntament ha organitzat una jornada sobre l’oliva arbequina des del vessant agrícola, l’elaborador, el de comercialització i el gastronòmic i de salut.

(foto: Xavi Minguella)

La Fira de Santa Caterina d'Arbeca, una de les principals cites oleícoles de la comarca, arriba amb una novetat destacada: el primer Simpòsium de l'Oliva Arbequina, una iniciativa del nou consistori que vol ser un espai de transferència de coneixement entre diferents agents vinculats directament o indirecta al sector. "Hem de fer valer Arbeca com a epicentre de la cultura de l'oli", diu l'alcalde, Sergi Pelegrí. 
Aquest serà el primer any de la iniciativa, però la intenció és que no quedi aquí sinó donar-li continuïtat i fer-lo anual.

Proposta transversal
El simpòsium, que compta amb la col·laboració del departament d'Agricultura i de la Diputació de Lleida, serà el 23 de novembre al local de l'era del Mistaire i durarà matí i tarda, amb un seguit de ponències d'uns 20 minuts cada una, distribuïdes en quatre grans eixos: l'olivera i el medi ambient; indústria oleícola i tecnologia; comercialització i gastronomia i salut. "No va d'un tema en concret sinó que és un espai transversal que aborda l'oliva arbequina des de tots els àmbits", explica Adrià Dalmau, coordinador del programa. "Hem volgut portar gent del territori, gent de la resta de Catalunya i gent d'altres llocs de l'Estat amb coses interessants a dir", diu Dalmau. Les intervencions dels ponents, a més, no es vol que siguin en un format clàssic de conferència sinó amb una posada en escena més informal, dinàmica i facilitant la interacció del públic.

Vessant gastronòmic 
Dels quatre eixos temàtics, Dalmau destaca el pes que hi té el gastronòmic, amb una programació que qualifica de "potent". Entre els convidats hi ha, per exemple, Dani Garcia, xef executiu del Gourmet de la Roja -un projecte gastronòmic vinculat a la federació espanyola de futbol-, de l'hotel Molina Lario de Màlaga, que compta amb una oleoteca de més de 150 referències, i capità de la selecció espanyola de cuina professional. També hi prendrà part Carles Bonnin, sobre la incorporació de l'oli al món dels destil·lats i la cocteleria, així com el xef i investigador gastronòmic brasiler Paulo Machado. Clourà l'apartat Jeroni Castells, xef del restaurant les Moles d'Ulldecona.

[PROGRAMA D’ACTES]