COMARCA
- La Floresta

Absolt l'alcalde de la Floresta d'un delicte d'amenaces lleus

Havia estat denunciat l'estiu passat per un veí del municipi a qui havia dit "vigila que et xafaré la cara perquè n'estic fins als collons de tu".

(foto: Xavi Minguella)

La titular del jutjat d'instrucció 1 de Lleida ha absolt l'alcalde de la Floresta i president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, d'un delicte d'amenaces lleus a un veí del municipi de 17 anys, l'agost de 2018, segons informa l’ACN. El jove va denunciar que Setó li va dir "desgraciat" i "vigila que et xafaré la cara que n'estic fins als collons de tu". Tot i que la jutgessa entèn que l'alcalde no va actuar d'una manera "moralment acceptable", tant pel seu càrrec públic com per la diferència d'edat, qualifica els fets d'una "simple discussió acalorada" entre les parts originada per tensions anteriors. Conclou que la conducta no es pot considerar un delicte d'amenaces lleus i destaca que aquesta conflictivitat entre tots dos no hauria d'haver transcendit a l'àmbit del dret penal.

El noi va gravar la conversa amb el mòbil i va penjar l'àudio a Internet, acompanyat d'un text on denunciava que les amenaces i insults "no són puntuals" i demanava la dimissió de Setó. L'advocat del jove, Carles López, demanava que es condemnés l'alcalde per un delicte lleu d'amenaces a una multa de 1.200 euros. La jutgessa, però, entèn que no hi ha prou proves que demostrin el delicte i que serveixin per desvirtuar el principi de presumpció d'innocència.

La sentència recull que l'alcalde ja va dir al judici que el que va dir no era cap amenaça ja que no tenia intenció de complir-ho. Que "només era una expressió" perquè "estava fart" del denunciant i "enfadat". Va afegir, a més, que el jove va aparèixer per sorpresa i que se li va acostar "provocant", coincidint amb el testimoni d'una veïna que va declarar que el noi "parlava molt a prop de la cara" de Setó.

Segons la sentència, va ser el jove qui va anar a buscar l'alcalde per parlar de qüestions relacionades amb el seu càrrec polític a la sortida d'un bar a les 00.30h del dia dels fets, en un moment "aliè" al seu àmbit laboral com a alcalde. A més, afegeix, de les declaracions de tots dos es desprèn que ja existia "certa tensió" feia temps per diverses discussions de caràcter polític.

La jutgessa també considera que va existir "provocació" per part del noi ja que recull que el jove ja suposava quan va anar a buscar Setó, pel que li volia dir, que "l'alcalde es posaria nerviós o a la defensiva". Aquesta "provocació", afegeix, es demostraria pel fet que el va gravar i ho va penjar a les xarxes socials per posar-lo en evidència amb motiu del seu càrrec públic.

Per tant, la titular del jutjat d'instrucció 1 de Lleida entèn que les expressions que va proferir l'alcalde al jove responen al seu "enuig i ràbia" amb motiu de la "provocació" del jove i que era la manera de transmetre-li que estava "cansat" de la situació de continua controvèrsia entre tots dos. Per la seva banda, el denunciant lamenta la sentència i es pregunta “què ha de passar per a que la Justícia faci alguna cosa?”. El jove, a més, assegura haver-se assabentat de la resolució per la premsa.