EQUIPAMENTS
- Les Borges Blanques

L’Arxiu Comarcal podria licitar-se aquest trimestre

El departament de Cultura havia anunciat que es licitaria a principis de 2019, però fins a la tardor no es va ratificar el conveni amb l’Ajuntament de les Borges Blanques.

(foto: arxiu)

Les obres de l'Arxiu Comarcal de les Garrigues, un dels dos que falten per fer a Catalunya, podrien sortir a concurs aquest primer trimestre de 2020. Així s'afirma, almenys, des del Servei de Coordinació de la Xarxa d'Arxius Comarcals de la Generalitat, cosa que l'Ajuntament de les Borges, encarregat en última instància de la licitació, no descarta però tampoc assegura amb rotunditat. I és que l'inici del procés per fer realitat aquest equipament -amb el projecte de nova ubicació respecte a l'anterior- arrossega un any de retard. L'estiu del 2018, la directora general de Patrimoni del Departament de Cultura, Elsa Ibar, havia anunciat que les obres sortirien a concurs el primer trimestre del 2019. El gener del 2019, l'aleshores consellera de Cultura, Laura Borràs, va ratificar en una visita a la Fira de l'Oli el compromís de la Generalitat per iniciar les obres durant aquell any que començava, amb un primer import de 400.000 euros, al qual el seguirien partides més voluminoses el 2020 i el 2021, fins a completar els 2,4 milions totals.

Conveni endarrerit
A principis del 2020, però, les obres encara no s'han licitat. Segons Enric Cobo, cap de la Xarxa d'Arxius Comarcals, "s'han hagut de resoldre dubtes sobre el procediment administratiu i s'han introduït articles complementaris al conveni [entre Generalitat i Ajuntament]", cosa que hauria demorat la signatura formal d'aquest fins aquesta tardor. Finalment, en una reunió aquest desembre s'haurien donat tots els serrells per tancats. L'alcalde de les Borges, Enric Mir, confirma la versió i afegeix que "la Generalitat va tardar a respondre la ratificació del conveni i fins a vigílies de festes no s'ha resolt". Es preveu, per tant, que en les properes setmanes es prepari el plec de clàusules per treure les obres a concurs. L'alcalde, però, és prudent amb el calendari: "Tenim varis concursos per preparar, dependrà del vistiplau de la secretària i, després, del de la Generalitat". "Si només depengués de nosaltres hi donaríem tota la pressa", afegeix Mir.

Història de retards
Aquest no és el primer entrebanc de l'Arxiu, llargament reivindicat. El 2017 ja es va veure paralitzat per l'article 155 i molt abans, l'any 2010, s'havia arribat també a les portes de la licitació sense que s'acabés materialitzant. Els diferents projectes d'ubicació que hi ha hagut, a més, primer al costat de la comissaria dels Mossos, després a l'antic escorxador i ara al solar de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, també n'han endarrerit la construcció.