AGRICULTURA, CULTURA, LLEURE, TURISME
- Les Borges Blanques

Quan l’oli és el protagonista

A banda de les festes oleícoles que se celebren a molts pobles de la comarca al llarg de la tardor i l'hivern, la Fira representa la festa gran d'aquest producte, un aparador on el visitant pot descobrir desenes d'olis i les seues potencialitats.

El pavelló de l’Oli i el comercial concentren el gruix d’expositors. FOTO: Xavi Minguella

Tot i que la temporada oleícola arrenca a la comarca a la tardor, amb l'inici de la collita i les primeres festes de l'oli, és a mitjans de gener que arriba el plat fort de tot el calendari, la Fira de l'Oli i les Garrigues que se celebra a les Borges Blanques i que no només exposa el producte del municipi, sinó que és l'aparador de tota la comarca. L'edició d'aquest any té lloc el 17, 18 i 19 de gener. Serà la 23a de Fira de l'Oli i la 57a de Fira de les Garrigues.

Plena ocupació
Prova del paper d'aglutinador que té el certamen és la presència de 32 productors oleícoles, la major part dels quals de la pròpia comarca, que copen el recinte. Paral·lelament, hi haurà 40 expositors al Pavelló Comercial annex, 15 productors de proximitat a la carpa, set a la zona exterior i una seixantena de paradetes d'artesania, alimentació i productes diversos fora del recinte firal.

Accent gastronòmic
A diferència d'altres aliments, l'oli sempre és complement o base d'uns altres. Com a tal, durant molt temps ha passat desapercebut, però cada vegada es posa més en valor; de la mateixa manera que una mala matèria primera pot espatllar un plat, escollir un bon oli o l'oli que més s'hi adequa, pot ser la clau de l'encert. Per tant, associar la Fira de l'Oli amb la gastronomia és, més que una opció, una obligació, que es deixa notar al programa d'actes del certamen, amb l'espai La cuina de l'oli i xefs com Marc Ribas, Ada Parellada, els germans Torres, Xixo Castaño o Jordi Pallàs, entre altres cuiners i cuineres, així com representants de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida i l'Aula Gastronòmica de Lleida. No en va, tampoc, el Premi Cultura de l'Oli d'enguany és per a Josep Lladonosa, gran divulgador de la cuina, un premi que hi ha la intenció d'instaurar com a premi gastronòmic en les següents edicions.
Igualment, en aquesta edició es vol instaurar la figura dels "ambaixadors de l'oli de qualitat de Catalunya" i els primers seran els lleidatans Tatxo Benet, periodista, empresari i soci de Mediapro, i Ares Teixidó, actriu i presentadora, ambdós amb una destacada projecció mediàtica.

Premis
Com en cada edició, la Fira de l'Oli atorga guardons als considerats els millors olis del certamen en les categories d'afruitat verd amarg, afruitat verd dolç i afruitat madur, en un concurs al qual els productors es poden presentar fins a mitjans de desembre. Els resultats, avalats per anàlisis del Panell Oficial de Tast d'Olis de Catalunya i el Departament de Tecnologia dels Aliments de la Universitat de Lleida, es donen a conèixer el primer dia del certamen. Durant el cap de setmana, els vistants també poden votar el que ells consideren el millor oli.
A banda d'aquests premis, l'organització també guardona els millors estands, el millor disseny de producte i dona tres premis a iniciatives concretes. Enguany, s'ha considerat com a millor iniciativa comercial l'obrador de pastisseria El Desig Més Dolç, del Soleràs; com a millor iniciativa empresarial, la fusió de les cooperatives agrícoles de Castelldans, i com a millor iniciativa turística, el programa d'activitats per a famílies i grups de la Manreana, de Juneda.

Cursa de l'Oli i Tres Tombs
Dos esdeveniments que contribueixen a fer del matí del diumenge de Fira el moment més multitudinari del cap de setmana són la Cursa de l'Oli que organitza el Club Atlètic Borges i que cada any atreu centenars de corredors vinguts d'arreu i, a continuació, els Tres Tombs de Sant Antoni al voltant del passeig del Terrall, on participen diverses colles i les escoles de la població amb les seues vistoses carrosses temàtiques.

El més destacat

Parlar d'oli vol dir parlar de gastronomia, i en aquesta edició tindrà un pes especial. A banda de les demostracions culinàries per part de diversos professionals del sector, el Premi Cultura de l'Oli és per a un reconegut cuiner i divulgador lleidatà.

Reconeixement al cuiner Josep Lladonosa

El Premi Cultura de l'Oli d'aquest any serà per al cuiner i xef Josep Lladonosa. Nascut a Alguaire el 1938, és autor de nombrosos llibres de cuina, va ser xef del restaurant 7 Portes de Barcelona i, entre altres guardons, va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de Gastronomia. Acompanyaran l'acte els cuiners Torres. El dissabte, en el marc de l'acte d'entrega del premi, Lladonosa impartirà una conferència sobre la cuina catalana medieval.

Espai gastronòmic 'La cuina de l'oli'  

Com no podia ser d'una altra manera en un certamen oleícola, la gastronomia hi té un paper destacat. Entre altres activitats, hi haurà xous cooking amb el televisiu Marc Ribas, Ada Parellada (Semproniana), Xixo Castaño (Malena), Pep Moreno (Deliranto), Jordi Pallàs (Aimia) o Vicent Guimerà (Antic Molí). L'Escola d'Hoteleria de Lleida i l'Aula Gastronòmica de Lleida, amb Lluís Bonillo i Jesús Gimena, també duran a terme diverses demostracions durant el certamen.

Apadrinament d'oliveres per a les zones danyades

L'edició d'enguany arriba després de dos episodis d'estralls a la comarca, l'incendi de l'estiu i els aiguats de la tardor, i no n'ha volgut quedar al marge. El certamen oferirà la possibilitat que els assistents apadrinin oliveres a través de l'associació Acudam i els beneficis de les degustacions de caragols que fa la Federació de Colles de l'Aplec del Caragol el dissabte i de vedella que fa Asoprovac el diumenge es destinaran també a l'adquisició de plançons per a les zones afectades. 

Oli Experiència, un viatge a les arrels 

El dissabte 18 hi ha programat un paquet turístic que inclou una caminada circular de 8 km, un esmorzar amb pa amb tomata, llonganissa, vi i aigua, tallers de collir olives, de pedra en sec i d'etnobotànica de les Garrigues, dinar de cassola de tros i tiquet per al trenet turístic. Tot per 13 euros. Se surt a les 
10 h de l'ermita de Sant Salvador, per sortir caminant fins a la finca on tindrà lloc l'activitat. Es paga in situ però cal inscriure's a https://www.firaoli.cat/oli_experiencia.

Representacions teatrals que porten al s. XIV

El públic de la Fira pot trobar-se accions teatralitzades amb personatges del s. XIV, com la Sibil·la de Centelles o les baronesses de l'Albi i de Cervià. Són representacions que farà la companyia Rellotge de Sorra Garriguenc, formada per membres d'associacions de dones de la comarca, a l'acte d'inauguració i tant el dissabte com el diumenge al matí i a la tarda, interactuant amb els visitants. A la presentació prèvia de la Fira a la Seu Vella de Lleida ja se'n va poder veure un tast.

Concert amb Ebri Knight i Ítaca Band

La Comissió de Festes i l'Ajuntament  organitzen un dels actes més multitudinaris, el Concert de l'Oli. És el dissabte 18, a partir de mitjanit a la carpa de la zona de penyes, i hi actuaran el grup maresmenc de folk rock Ebri Knight, amb el disc Guerrilla com l'últim publicat, i els vallesans Ítaca Band, que es van popularitzar amb Temerario. L'últim, del 2019, és La lengua de los pájaros. Completarà la nit DJ Moncho. La d'enguany és la 7a edició del concert i l'entrada val 10 €.