AGRICULTURA, CULTURA, LLEURE, TURISME
- Les Borges Blanques

Una Fira farcida de promeses

El president Torra va anunciar que les Garrigues s'incorporaran al projecte 'País Viu' mentre que el conseller Calvet assegurava que es crearà una Taula de qualitat de l'aire comarcal i que s'està treballant pel desviament de camions Lleida-Montblanc

La comarca de les Garrigues formarà part de la segona fase del projecte 'País Viu', engegat pel Govern l'any passat amb l'objectiu d'afavorir el desenvolupament econòmic i la cohesió social del territori. Ho va anunciar ahir diumenge el president de la Generalitat, Quim Torra, durant l'acte de cloenda del Dia de la Comarca que es va celebrar a les Borges i on van assistir gran part dels alcaldes garriguencs. Torra va explicar que 'País Viu' vol "sobretot" establir "una altra manera de parlar amb el territori". Posteriorment, el president de la Generalitat va assistir a la desfilada dels Tres Tombs de Sant Antoni i va visitar els pavellons firals de la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues.

El discurs del MHP Torra a la sala Maria Lois. FOTO: ACN  

Torra va explicar que les prioritats del país "s'han de fixar des de les comarques", ja que són les que coneixen "millor" les necessitats del territori en els diversos àmbits, ja sigui "fibra òptica, infraestructures o projectes culturals", indicava. Per aquest motiu, Torra es va posar a disposició dels alcaldes de la comarca perquè amb la futura etapa que encetarà el projecte, el Govern "escolti de debò" al territori.

El president de la Generalitat també va reiterar l'objectiu de fer de les Garrigues una comarca on "qualsevol persona que ho desitgi" hi pugui dur a terme la seva vida i establir-hi el seu lloc professional. Perquè això sigui possible, però, va remarcar que és necessari tenir bones comunicacions, digitals i terrestres, activitat econòmica i també mantenir el paisatge "extraordinari" de les Garrigues", el qual és una mostra, va dir, de "tradició i de la identitat col·lectiva" del país.

Torra, però, no va explicar quan es començarà a treballar en el pla ni quantes comarques en formaran part d'aquesta segona fase. El projecte 'País Viu' es va engegar l'any passat i, les primeres comarques on ja s'ha implementat han estat l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre.

Taula de la qualitat de l'aire

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet,  es va comprometre dissabte al matí a crear una Taula de la Qualitat de l'Aire a la comarca de les Garrigues amb l'objectiu "d'afrontar" el projecte de Nova Tracjusa, que planteja que les instal·lacions d'aquesta empresa a Juneda puguin tractar purins a partir de la crema de residus. Ho va anunciar després d'haver parlat breument amb els responsables de la plataforma 'Aturem la incineradora de Juneda', que el dissabte es van concentrar a l'exterior de la Fira. Posteriorment, Calvet va visitat el recinte firal on va presidir l'acte d'agermanament entre la DOP Les Garrigues i el Gremi de Forners de les Terres de Lleida.

La concentració a l'exterior del pavelló firal va reunir una vintena de persones que a l'arribada del conseller Calvet li van mostrat pancartes i van cridar consignes en contra del projecte de Nova Tracjusa. Així mateix, també li van entregar un manifest i li van transmetre les seves principals preocupacions pel que fa a aquest projecte.

El conseller Calvet interloculant amb els concentrats. FOTO:S.A



Per la seva banda, Calvet va insistir en la necessitat d'establir "noves maneres per tractar els residus", així com també els purins. En referència al projecte de Nova Tracjusa que planteja substituir el gas per combustibles derivats de residus (CDR) pel tractament de les dejeccions ramaderes, Calvet va explicar que és "una pràctica habitual". Tot i això, remarcava que el projecte "encara s'està avaluant" i que, de moment, "no s'ha pres cap decisió al respecte". En aquest sentit, va afegir que un cop s'hagin valorat les al·legacions i estudiat "les millors pràctiques possibles", es veurà si és possible autoritzar el projecte o no.

Així mateix, Calvet va demanar als concentrats que tinguin "confiança" amb l'administració i es va comprometre a crear una Taula de la qualitat de l'aire a la comarca. Segons va explicar el conseller, aquesta permetrà definir el "marc actual" i saber quines "pràctiques" es poden avaluar i corregir amb la finalitat d'aconseguir "la màxima qualitat de l'aire possible". Calvet va afegir que la Taula vol servir per afrontar el projecte de Nova Tracjusa amb "ciència i mètode" i no amb "intuïcions, frases fetes i a través de Twitter".

Desviament de camions a l'N-240 entre Montblanc i Lleida

Calvet també va aprofitar la visita a la capital de les Garrigues per parlar de la proposta de desviament de camions a l'N-240 entre les Borges Blanques i Lleida que vol substituir el tram entre Montblanc i el Pla de Santa Maria. El conseller va explicar que aquesta "solució" que va anunciar el passat mes de juny té el "vist i plau tècnic" dels responsables del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, però que la falta de govern, ha dit, ha fet que aquesta encara no s'hagi pogut implementar. Per aquest motiu, va assegurar que ja ha demanat mantenir una reunió amb el ministre José Luis Ábalos per tractar aquesta problemàtica.