COMARCA
- Redacció / Arbeca

Tres de cada quatre votants a la consulta sobre el mercadet d'Arbeca volen que continuï

Les jornades de votació celebrades divendres i diumenge recullen 708 vots, dels quals 536 aposten per mantenir el mercat.

(foto: Xavi Minguella)

Arbeca va celebrar divendres i ahir diumenge les dues sessions que havia convocat l’Ajuntament per tal que els ciutadans d’aquest municipi es pronunciessin sobre la continuïtat del mercat de trastos i objectes de segona mà que des de la tardor del 2018 es fa cada diumenge al matí. La pregunta era “Vols que el mercat dels diumenges se segueixi celebrant a Arbeca?” i els resultats han estat clars: tres de cada quatre votants s’han decantat pel sí. En total hi ha hagut 708 vots (un 34,7% del cens), dels quals 536 (un 75,7%) han demanat la continuïtat del mercat i 156 (un 22%) preferirien que es deixés de fer. Com ja va avançar el consistori al plantejar la consulta, el resultat no és vinculant, però la contundència de les dades fa més difícil una probable decisió d’eliminar el mercat. De moment, l’Ajuntament ha agraït als arbequins i arbequines haver dit la seva en el primer procés participatiu municipal. El grup Compromís per Arbeca-CP, ara a l’oposició però al govern quan es va instal·lar el mercat, havia demanat aquests dies el vot pel sí.

La consulta era el termòmetre que s’havia marcat l’equip de govern sorgit de les urnes el 2019, i que ja havia posat sobre la taula durant la campanya electoral, per decidir si apostava o no per mantenir un mercat que no ha estat exempt de polèmica, ja sigui pels sorolls de matinada, alguns imcompliments de contracte o el tipus de producte que s’hi ven. El passat octubre va véncer el contracte amb els organitzadors, als quals l’Ajuntament havia proposat una pròrroga fins Nadal, durant la qual celebrar la consulta ciutadana. L'acord era difícil, ja que els responsables del mercat van estar a punt de traslladar-lo per complet a Juneda. Finalment es va signar la pròrroga a Arbeca i s’ha fet la consulta. Igualment, a mitjans de desembre, els organitzadors en van iniciar un els dissabtes a Juneda, mantenint el dels diumenges a Arbeca.

Origen a les Borges
El mercat de trastos i objectes de segona mà va néixer l'any 2010 al complex del restaurant Masia Salat de les Borges i el 2015 l'Ajuntament de la capital garriguenca en va decretar la suspensió al constatar que no tenia autorització ni llicència i va oferir traslladar-lo dins el poble, a la plaça Europa, amb el consistori com a titular però amb gestió privada. Les queixes de comerciants per la venda de material nou i no de segona mà, així com de veïns per molèsties i sorolls, van fer que el govern borgenc el suspengués a la tardor de l'any passat, quan es va traslladar a Arbeca. En aquest municipi es van repetir queixes per sorolls, mobilitat i abocaments a les proximitats del poble, però un grup de veïns també va impulsar una recollida de firmes per reclamar que es quedés.