CORONAVIRUS
- ACN

El Govern proposa que només les ABS del Camp de Tarragona, l'Ebre i el Pirineu canviïn de fase dilluns 11

La Generalitat diu que la zona de la plana de Lleida es troba en risc moderat i esperarà a la setmana que ve per sol·licitar el canvi de fase, sempre que l'afectació del virus continuï a la baixa.

La consellera Vergés, durant la roda de premsa on ha anunciat la proposta de la Generalitat. FOTO: Dept. Salut

El Govern de la Generalitat ha proposat que dilluns 11 de maig només tres de les nou regions sanitàries passin a la fase 1 del pla de desescalada. Es tracta del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran. Així ho han anunciat aquest dimecres la consellera de Salut, Alba Vergés. D'aquesta manera, l'executiu planteja que les regions de Barcelona ciutat, àrea metropolitana sud, àrea metropolitana nord, Catalunya Central, Girona i Lleida es mantinguin a la fase 0 actual. Vergés ha dit que aquestes regions han d'anar a un "ritme més lent" que les altres tres i que cal que passin "uns dies" per veure l'evolució del virus. Aquesta proposta es presentarà ara al Ministeri de Sanitat, que haurà de prendre la decisió definitiva. 

Segons han explicat Vergés i el secretari de Salut Pública, Joan Guix, l'executiu ha separat les regions sanitàries en tres categories de risc. D'una banda, les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i l'Aran estan en una situació de risc baix, motiu pel qual són les tres que proposen per passar a la fase 1. Per la seva banda, les regions de la Catalunya Central, Girona, Lleida, l'àrea metropolitana sud i l'àrea metropolitana nord estan en risc moderat. I finalment la ciutat de Barcelona està en situació de risc moderat alt.

La regió de Lleida comprén les comarques de les Garrigues, el Segrià, el Pla de l'Urgell, la Noguera, la Segarra i l’Urgell.



La consellera ha remarcat que cap de les regions estan en una situació de risc epidemiològic elevat, ja que "el virus va a la baixa". De fet, ha assegurat que totes sis estan en una "bona situació". "Però no ens podem relaxar ni un minut", ha assegurat.

Pel que fa a les sis regions sanitàries que el Govern proposa que es mantinguin en fase 0 el pròxim 11 de maig, Vergés ha explicat que cal que "passin uns dies per veure l'evolució del virus" per veure si es consolida la tendència. Per això, l'executiu preveu fer una nova proposta la setmana que ve per a aquestes regions. "El fet que dilluns no avancin no vol dir que s'hagin d'esperar quinze dies més", ha dit, però sí que han de tenir un ritme de desescalada "més baix".

El Govern farà arribar aquest mateix dimecres aquesta proposta al Ministeri de Sanitat, que ha de prendre la decisió definitiva. La consellera ha explicat que mantindran una reunió "bilateral" per analitzar aquest plantejament i s'ha mostrat confiada que dilluns 1 passaran a la fase 1 les tres regions proposades per l'executiu.