COMARCA
- Redacció / L'Albi , Les Borges Blanques

Denuncien el tall d’un camí històric al pla del Sord, el límit de terme entre les Borges i l’Albi

L’empresa denunciada, EcoMiqueló, assegura que comptava amb els permisos necessaris, mentre que els denunciants adverteixen que la construcció del nou camí afecta un jaciment romà.

El Centre Excursionista Borges-Garrigues, la Societat de Caçadors de les Borges i l'Ateneu Popular Garriguenc han denunciat l'empresa EcoMiqueló, que es dedica a l'engreix de porcs mitjançant ramaderia extensiva, per haver tallat dos camins d'ús públic fent ús d'una tanca metàl·lica en una finca de la seua propietat. El terreny està situat al pla del Sord, entre els termes municipals de l'Albi i de les Borges. Les tres entitats argumenten que "tots els camins públics gaudeixen de la condició d'inalienables, inembargables i imprescriptibles". A més, també denuncien que s'ha obert un camí nou a la mateixa finca, que pot afectar el jaciment arqueològic del pla de la Manxa, on està inventariada una antiga vil·la romana. Per la seua banda, des d'EcoMiqueló es defensen afirmant que tenien tots els permisos corresponents per emprendre les obres i recorden la total predisposició dels ajuntaments dels termes afectats quan es va presentar el projecte dels nous camins. 

Les actuacions
Així, la denúncia ve motivada per les actuacions que s'han fet a la finca en els darrers mesos. En concret, les entitats exposen que amb la instal·lació d'una tanca perimetral s'ha barrat el pas de dos camins: el camí històric que segueix l'antiga via romana, on s'ha tallat un tram d'uns 775 m, i un altre camí adjacent que intersecciona amb el camí citat anteriorment i on es troba la popular alzina del Sord. En aquest cas, la longitud del camí que estaria barrat al pas comprèn uns 675 m. A més, segons les entitats, la construcció d'un dels dos nous camins, contigus al límit de la finca, per vehicular el trànsit, podria afectar sensiblement el jaciment arqueològic que figura a la carta arqueològica de les Borges Blanques: núm. 039, pla de la Manxa-IV, on es creu que hi pot haver les restes d'una vil·la romana, ja que s'ha conservat alguna estructura corresponent a aquest tipus d'edifici històric.

La denúncia
Les tres entitats ja han presentat la denúncia als serveis territorials del departament d'Agricultura a Lleida i a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a les Borges. Fonts del CE Borges-Garrigues apunten que un dels objectius és que es torni a obrir el camí principal. "Estem parlant del camí històric més important de la comarca, connectava Lleida i Tarragona, era camí ral, camí carreter, en època romana formava part de la Via Augusta exterior. Salvant les distàncies, era l'antiga N-240", apunten. Per la seua banda, el propietari d'EcoMiqueló, Eduard Cau, afirma que abans del tancament perimetral de la finca va demanar tots els permisos necessaris als consistoris de les Borges, l'Albi i Vinaixa, ja que la finca comprèn part d'aquests termes. "Els ajuntaments van demanar els informes corresponents al departament de Cultura i de Territori, que van aprovar el projecte; llavors vam començar les obres", exposa Cau, que també explica que la predisposició dels consistoris quan es va plantejar el nou camí va ser total. "En un principi, la nostra intenció era fer un camí de 6 m d'amplada però ens van dir que havia de ser de 4,5. Ara hi ha un camí ample, recte i ben connectat", afirma Cau, que denuncia que darrerament s'ha detectat algun desperfecte en algun tram de la tanca.