CORONAVIRUS
- ACN/Redacció / Alcanó , Alfés , Almatret , Aspa , Llardecans , Maials , Sarroca de Lleida , Sunyer , Torrebesses

Endureixen les mesures de confinament a les Garrigues històriques

Les noves mesures, que estan pendents d'aprovació judicial, contemplen la prohibició de reunions de més de 10 persones, restriccions d'aforament en l'hostaleria o el tancament dels locals d'oci, entre d'altres.

A Aspa només s'ha registrat un sol positiu per la Covid-19 d'ençà de l'inici de la pandèmia. FOTO: Xavi Minguella

El Govern ha decidit estendre a Barcelona, 12 municipis del seu entorn, la Noguera i la resta del Segrià, entre els quals els 9 municipis de les Garrigues històriques (Alcanó, Alfés, Almatret, Aspa, Llardecans, Maials, Sarroca, Sunyer i Torrebesses) les mesures que ja va implantar dies enrera en tres barris de l'Hospitalet.

La idea principal és que els ciutadans han de reduir al màxim la seva activitat social, ja que actualment les trobades familiars i d'amics són el principal focus de transmissió i existeix la transmissió comunitària. Per això, es recomana quedar-se a casa si no és imprescindible sortir a treballar, comprar productes de primera necessitat o anar al metge. Les trobades haurien de ser com a màxim de deu persones, i sempre que es pugui que siguin del mateix nucli convivencial. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que el fet que els principals focus no siguin en l'àmbit laboral és positiu.


Els llocs amb molta ocupació de persones queden tancats, com teatres, cinemes, locals d'oci nocturn i gimnasos. Biblioteques i museus queden oberts perquè poden mantenir les distàncies de seguretat, així com els temples religiosos. Els comerços que no siguin de menjar o productes d'higiene podran seguir oberts però els clients hi hauran d'anar amb cita prèvia. Els bars i restaurants reduiran a la meitat l'aforament interior, prohibiran consumir a la barra i augmentaran a dos metres la distància entre les taules de les terrasses, a més de potenciar la distribució a domicili o la venda per emportar. Tampoc es podran visitar les residències geriàtriques.

Segons les darreres dades facilitades pel departament de Salut, al conjunt de les Garrigues Històriques hi ha un total de 29 casos positius acumulats des de l’inici de la pandèmia. Maials és el poble on n'hi ha més, amb 12 casos positius, seguit de Llardecans, Sarroca i Alcanó, amb 4 casos registrats; Almatret i Sunyer es mantenen sense cap cas positiu registrat. Així, després que durant tot el mes de juny no es detectés cap nou positiu en els nou pobles, amb l'arribada del mes de juliol, la corba ha tornat a créixer. En els darrers 15 dies, han augmentat un 40% els casos positius, passant dels 21 casos el 2 de juliol, als 29 d’avui. La xifra acumulada de casos sospitosos arriba als 157, gairebé un 30% més respecte de la darrera quinzena.

En aquest sentit, Vergés ha reconegut que en alguns municipis amb pocs casos les mesures poden semblar exagerades, però ha dit que s'han inclòs dins del perímetre de restriccions perquè estan a la zona d'influència dels focus i cal fer perímetres funcionals. De moment la comarca del Pla d'Urgell, on s’ubica Torregrossa, no queda afectada. En aquest sentit ha demanat la col·laboració de tots els ajuntaments. "Esperem que en unes setmanes puguem rebaixar les mesures, però hem d'aprendre a conviure amb el virus, ho hem d'interioritzar perquè estarem mesos", ha demanat. "Hi ha un punt d'incertesa, és un pal, crea angoixa, però és important no haver d'anar més enllà", ha explicat.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, Vergés i el conseller d'Interior, Miquel Buch, han comparegut davant la premsa després de l'última reunió del comitè del Pla Procicat, que ha pres la decisió davant de l'increment de casos dels últims dies i el creixement del percentatge de positius entre totes les proves PCR fetes. Tots tres han advertit que complir aquestes mesures recomanades és important perquè el virus no s'estengui i calgui fer restriccions més severes i fer "més passes enrere" que podrien ser "dramàtiques".

Budó, ha avisat que aquesta és "l'última oportunitat" abans de fer un confinament més dràstic de la població. El Govern recomana no sortir de casa i tanca cinemes, teatres, gimnasos i locals d'oci nocturn. Limita l'aforament interior de bars i restaurants al 50%. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que hi ha transmissió comunitària.

No obstant això, les mesures estan pendents d'aprovació judicial i no s'aplicaran fins que es publiquin al DOGC. Tenen una previsió inicial de durada de 15 dies. De fet, Buch s'ha queixat d'aquesta limitació judicial, ja que impedeix actuar més de pressa a les autoritats sanitàries i genera "inseguretat jurídica" perquè alguns jutges tenen criteris diferents. A més, ha admès que això impedeix a la policia obligar a complir certes mesures.

També es recomana no marxar a les segones residències aquest cap de setmana, però Buch ha reconegut que els controls que faran els Mossos d'Esquadra només podran ser per donar consells, no pas per prohibir la circulació si no ho aprova un jutge. Pel que fa a l'esport es recomana fer-lo individualment o com a màxim amb persones del mateix domicili. També es mantenen actius els casals i les colònies infantils, ja que actualment ja prenen mesures de seguretat que no han de relaxar, es podrà anar a cultivar horts particulars i tenir cura de persones grans.