LLEURE
- Redacció

Les Festes Majors reprenen el vol

Sis dels set municipis que fan la Festa Major durant la segona meitat del mes d’agost han decidit celebrar-la, però amb una programació més continguda i actes de petit format.

(foto: Aj. Arbeca)

La situació general per la Covid-19 va fer que en les últimes setmanes 11 pobles decidissin suspendre la seva Festa Major d’estiu. Eren els que l'havien de fer a finals de juliol i principis d'agost i alguns a mitjans d'agost. La resta, però, han decidit tirar endavant amb les celebracions, tot i que d'una manera molt més continguda que l'habitual, amb menys actes i més restriccions. És el cas d'Arbeca, Tarrés, el Vilosell, el Soleràs, Llardecans i Sarroca, que han fet Festa Major al voltant del 15 d'agost. En aquests casos, sobretot als municipis més poblats, hi han estat habituals els actes amb obligació de reserva prèvia de places, seients separats i gel hidroalcohòlic, entre altres mesures de prevenció de contagis, com el repartiment del programa per les cases o fins i tot la no difusió d'aquest més enllà dels propis veïns. Tot i que sí que hi ha hagut actuacions musicals i espectacles de carrer, la programació no ha inclòs, per exemple, sessions de ball o concerts nocturns multitudinaris. A Arbeca, això sí, es va poder mantenir la tradició del Ball de Valencians per part de l'Esbart Dansaire.

Sis en el que queda d'agost
Excepte Bellaguarda, que tot i no tenir cap cas de Covid des del mes de juny va ser un dels pobles més afectats a l'inici de la pandèmia, els municipis que tenen la Festa Major durant la segona quinzena d'agost han optat per fer-la, amb una programació reduïda i actes de petit format. És el cas de la Floresta, l'Espluga Calba, Fulleda, Vinaixa, Juneda i l'Albagés. De cara al setembre, l'Ajuntament i la Comissió de Festes de les Borges Blanques han anunciat la intenció de fer-la, cosa que ha aixecat crítiques d'una part de la població, que no ho creu oportú.