ENERGIES
- Redacció / Almatret , Llardecans , Maials

Projecten una cinquantena més d'aerogeneradors al sud garriguenc

La multinacional Repsol ha presentat quatre centrals i una altra empresa un altre. Anirien als termes de Maials, Llardecans i Almatret.

En groc, els aerogeneradors projectats aquest 2020.

Les sol·licituds per erigir centrals eòliques al sud de les Garrigues no s’aturen. Ara és Repsol qui, a través de la seva divisió d’energies renovables, té la intenció de construir quatre parcs més a la zona, d’entre 9 i 12 aerogeneradors cada un, que anirien als termes de Maials, Llardecans, Almatret i Riba-roja, concretament a les zones anomenades les Socarrades, les Pletes, Pla de la Sària i Soriguet. A aquests cal sumar-hi un altre projecte presentat recentment, en aquest cas impulsat per l’empresa Energías Renovables de Centauro, amb seu a Madrid però vinculada a l’aragonesa Forestalia (creada per un dels germans del gegant del porcí Grupo Jorge). En total serien 53 molins i 233 MW de potència que se sumarien als 117 molins que també estan sol·licitats al departament de Territori de la Generalitat en altres projectes.

Dels municipis de la zona, el canvi més profund es produïria a Maials, que passaria de no tenir cap aerogenerador a acollir-ne més de 60 al seu terme, més els que formen part dels mateixos projectes però que estan situats en terme de Seròs, Llardecans o Riba-roja.

Actualment, a la comarca ja hi ha 131 aerogeneradors en funcionament, situats a Almatret, la Granadella, Bellaguarda, Fulleda i Tarrés. Si es dona el vistiplau als que ho han demanat ara, doncs, el conjunt d’aparells ascendiria a més de 300, que formarien pràcticament un continu des d’Almatret fins a Tarrés.

Tots aquests projectes estan presentats a la Generalitat, que a través de la Ponència d’Energies Renovables ha de determinar si l’emplaçament proposat és viable o no. De moment ha donat el vistiplau a dos dels tres parcs de la central eòlica de la serra de la Llena i abans d’ahir va avaluar el tercer, del qual encara no s’ha fet públic el dictamen. A la mateixa sessió es va avaluar el parc eòlic Vencills, d’Almatret, format pels quatre megamolins més potents que hi ha ara al mercat espanyol.