DRETS
- Redacció

El SIAD atèn prop del doble de dones en situació de violència masclista respecte el 2019

A escala provincial, en canvi, ha baixat, fet que s'atribueix al major temps de convivència amb la parella pel context de Covid, que augmenta la sensació de control de l'agressor i dificulta la cerca d'assessorament per part de la víctima. 

Acció simbòlica del col·lectiu feminista L'Espona, ahir a la Granadella.

L'any 2020 que acaba no ha sigut un bon any, tampoc, per als drets de les dones. El 25 de novembre, Dia Internacional contra les Violències Masclistes, ajuntaments i entitats de la comarca es van mobilitzar, de nou, per denunciar que encara s'és lluny d'erradicar totes les formes de violència envers les dones, tant les més visibles (agressions físiques, insults, crits, amenaces) com les no visibles (control, manipulació emocional, privació de recursos econòmics, discriminació salarial, etc.).

Les dades mostren que el nombre de casos gestionats pel Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de les Garrigues ha augmentat respecte al 2019, fins al punt que les dones usuàries en situació de violència masclista han passat de 17 a 29, quasi el doble. S'han disparat, també, les atencions fetes per aquest servei comarcal, de 136 a 392, xifra que el situa com un dels que més n'han fet. A l'últim ple del Consell Comarcal, precisament, es va aprovar per unanimitat el Contracte Programa amb l'Institut Català de les Dones per a la prestació del SIAD, que amplia els serveis de l'organisme. Tot i que en menor mesura, el SIAD del Segrià també ha atès més dones aquest any que l'anterior, mentre que al del Pla d'Urgell han sigut menys.

Entre tots els SIAD de la província, el nombre de dones ateses ha baixat, però han pujat les atencions fetes. La coordinadora de l'Institut Català de les Dones a Lleida, Carme Castelló, ho atribueix al fet que cada vegada hi ha més dones que requereixen una atenció àmplia i complexa, per la precarietat social i econòmica en què viuen. Segons Castelló, el descens de dones ateses ha estat un efecte derivat principalment de les restriccions de la Covid-19, que han fet que sigui major el temps de convivència a les llars. Això explicaria que molts homes que exerceixen violència sobre la parella considerin que la tenen més sota control i moderin el comportament violent, i, al mateix temps, que les dones víctimes hagin ajornat la petició d'assessorament al sentir-se més controlades tenint l'home a prop durant més hores.