ENERGIES
- Redacció / El Vilosell , Vinaixa

L'empresari aragonès Fernando Samper projecta un altre parc eòlic a la comarca

També s’han conegut dos nous parcs solars que vol construir Naturgy al terme de la Granadella, que sumarien més de 100 hectàrees de supeerfície.

(foto: arxiu)

El registre de projectes eòlics i solars a la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat no s’atura. Els últims que s’han conegut són, d’una banda, un nou parc eòlic entre el Vilosell i Vinaixa, promogut per l’empresari aragonès Fernando Samper, procedent del Grupo Jorge del sector porcí, que pretèn construir 9 aerogeneradors al Coll de Targa, entre el Vilosell-Vinaixa i Vallclara-Vimbodí. El projecte, de 49,5 MW de potència instal·lada, es va registrar a finals de novembre al departament de Territori i ara ha de ser avaluat per la Ponència, que determinarà si l’emplaçament és viable o no.

Prop del Vilosell, entre aquest terme i el de l’Albi, també hi ha pendent de resoldre un altre projecte pràcticament idèntic, amb 9 aerogeneradors i 49,5 MW de potència, promogut pel mateix empresari. En cas de prosperar els dos, quedaria una franja de molins a banda i banda del poble.

Actualment, a les Garrigues hi ha 131 aerogeneradors en funcionament, repartits entre els termes d’Almatret, la Granadella, Bellaguarda, Fulleda i Tarrés. Sobre la taula, però, n’hi ha 193 més de projectats, bàsicament per grans empreses com Repsol, Forestalia, Endesa o Naturgy.

Més de 700 hectàrees per a plaques solars
En paral·lel als projectes eòlics, hi ha també una allau de projectes de parcs solars fotovoltaics, que de moment sumen un total de 710 hectàrees. El passat 28 de desembre, la Generalitat va donar llum verda per iniciar la tramitació a tres macroparcs, d’entre 60 i 102 hectàrees cada un, que anirien a l'Albi-Vinaixa, Cervià i el Cogul-Granyena, tots tres promoguts per l’empresa Ignis, amb seu a Madrid.

A part d’aquests, n’hi ha set més de projectats. Els últims que s’han conegut són al terme de la Granadella, promoguts per Naturgy, que sumen més de 100 hectàrees entre els dos. També a la Granadella se’n vol fer un de 82 hectàrees i els altres es volen construir a Almatret, Llardecans i Castelldans. En alguns projectes, tant eòlics com solars, qui busca els emplaçaments i assessora aquestes grans empreses és l’exconseller d’Agricultura de la Generalitat Josep Grau, que fa d’intermediari d’elles amb els propietaris i ajuntaments.