CARRETERES, CLIMATOLOGIA
- Redacció / El Cogul

El Cogul ha d'afrontar la recuperació amb els únics recursos d'un poble petit

L’única pista que comunica aquest poble amb les Borges, de qui depèn a nivell mèdic i escolar, és de titularitat municipal i el consistori no té els recursos per garantir-ne la seguretat.

Al fons de la imatge, la pujada de la pista cap a Castelldans després de la nevada. (foto: A.G.)

La feina per recuperar la normalitat després de la nevada del cap de setmana és molt gran per a tots els municipis, però n’hi ha que es troben amb dificultats afegides. És el cas del Cogul, un dels pobles més petits de la comarca. Com molts altres, per a la neteja dels carrers es va comptar amb voluntaris amb tractors i pala i sal facilitada per la Diputació, però ara el problema és en les comunicacions fora del poble.

El Cogul té la particularitat que tres de les seves quatre vies d’accés són de titularitat municipal, i una d’aquestes, precisament, és la que comunica amb la capital garriguenca i, per tant, amb els serveis mèdics o els centres escolars de referència, per exemple, però ni Diputació ni Generalitat ni Consell Comarcal es fan càrrec habitualment del seu manteniment ni, aquests dies, de la retirada de la neu de la calçada o d’escampar-hi potassa.

El problema, escampar la sal
L’Ajuntament, gràcies a una motoanivelladora cedida per la comunitat de regants, va poder treure la neu de totes les quatre vies d’accés, no només de la part del seu terme municipal sinó també la dels pobles veïns (Alcanó, Granyena, Castelldans i Aspa). No obstant això, ara el problema és tirar-hi sal per evitar glaçades. Aquest dimecres se n’ha anat a buscar a la Diputació, que n’ha posat a disposició de tots els consistoris, però l’Ajuntament del Cogul busca algú que tingui una màquina sembradora o abonadora per escampar-la a les pistes, almenys a la de Castelldans que comunica amb les Borges i per la qual no hi ha hagut transport escolar aquests dies, ja que el consistori tem que hi pugui haver algun accident i la responsabilitat recaigui sobre l’Ajuntament.

Metge i farmàcia, també anul·lats
Aquesta situació també ha obligat a anul·lar les visites del metge i la infermera del dimarts i el dimecres, els dos dies a la setmana que el personal mèdic va al Cogul, igual que el servei de farmàcia. En principi, demà dijous hi aniran la infermera i la persona de la farmaciola. I és que, a més de l’estat de la pista, l’accés principal al Cogul des de les Borges té un desnivell de quasi 100 metres en l’últim quilòmetre.

Un cas particular
A les Garrigues hi ha altres pobles amb pistes de titularitat municipal, però tots en tenen una, almenys, que depèn de la Diputació o de la Generalitat. També és el cas del Cogul, però és la carretera que va a Aspa i resulta molt poc útil, ja que obligaria a fer un tomb per Artesa de Lleida i Puigverd o Margalef i Juneda. Es dona al circumstància, a més, que els serveis de la Diputació van finalitzar la retirada de la neu a Aspa, sense continuar cap al Cogul. “Deuen comptar que cap aquí ja no ve ningú”, lamenta l’alcaldessa, Anna Torres. 

Les dificultats de connexió amb les Borges ja es van posar de manifest la tardor del 2019, quan la llevantada de l’octubre va fer malbé un talús a la mateixa pista. Els danys van ser al terme de Castelldans, que hi va fer una primera actuació de reforç, però per fer-hi la resta de treballs es va cedir la titularitat del tram a l’Ajuntament del Cogul, per a que se’n fes càrrec.

Un cas similar seria el de Granyena, que també comunica amb la capital comarcal únicament per una pista municipal, però tant a nivell mèdic com escolar, Granyena no depèn de les Borges, sinó de la Granadella i del Soleràs, respectivament.