DEMOGRAFIA
- Redacció

Pla pilot de l'ACM per desenvolupar projectes que reverteixin el despoblament

S'ha obert la convocatòria per escollir tres propostes a desenvolupar en les zones catalanes amb més despoblament, entre les quals les Garrigues, que s'implementaran aquest 2021.

Està previst que a mitjans d'abril es facin púbics els projectes seleccionats. FOTO: Xavi Minguella

L'Associació Catalana de Municipis (ACM) impulsa un projecte per combatre el despoblament a Catalunya. Sota el nom d’'Arrelament al territori' es pretén cofinançar tres propostes pilot que ajudin a desenvolupar serveis a la ciutadania i alhora permetin combatre el despoblament. Es preveu destinar 70.000 euros per als tres projectes escollits. En un comunicat fet públic ahir, el president de l'ACM, Lluís Soler, insistia que "cal actuar d'una manera decidida i urgent per afrontar el despoblament" i explicava que per aconseguir un país equilibrat cal que els veïns que viuen en municipis petits tinguin "les mateixes oportunitats de desenvolupament que la resta de territori". 

Ja s'ha obert la convocatòria pública per escollir tres propostes pilot que s'implementaran aquest 2021. S'ha fet partícips els municipis i consells comarcals per tal que proposin iniciatives i projectes que han d'anar destinats "a serveis d'atenció a les persones i orientats a millorar la qualitat de vida contribuint a evitar el despoblament". D'aquesta manera, es preveu escollir projectes nous relacionats amb l'atenció a la gent gran, activació d'habitatges buits, eines digitals vinculades a l'atenció de les persones, solucions ocupacionals per a joves o projectes de promoció econòmica que fomentin l'arrelament al territori.

El projecte 'Arrelament al territori' s’ha dividit en tres fases. En la primera es va fer una diagnosi sobre el terreny, en base a un estudi conjunt amb la Fundació Pi Sunyer Estudi sobre despoblament i envelliment de la població, per conèixer les principals problemàtiques relacionades amb el despoblament i la realitat socioeconòmica dels municipis catalans i que va servir per escollir les comarques on es desenvoluparan els projectes pilot, entre les quals les Garrigues.En la segona fase es va fer un anàlisi detallat d’aquestes comarques mitjançant entrevistes als representants dels consells comarcals, entitats i agents socioeconòmics. Ara el projecte està en la tercera fase, en la qual s'ha obert la convocatòria pública per escollir tres propostes pilot que s'implementaran aquest 2021. 

La Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG) finançarà el 50% dels tres projectes escollits, als quals es preveu destinar 70.000 euros. Està previst que a mitjans d'abril es facin púbics els projectes seleccionats pel jurat format per tècnics de l'ACM i la FTBG i representants de la Fundació Pi i Sunyer i l'ARCA.

Segons l'ACM, actualment a Catalunya hi ha 488 municipis amb menys de 1.000 habitants. Representen el 51,5% dels municipis, que només concentren el 2,56% de la població catalana i són els més afectats pel despoblament. A més, també hi ha 38 municipis de més de 1.000 habitants que en els darrers 20 anys han perdut població.