RAMADERIA, RESIDUS, SALUT
- Redacció

Territori dona l'autorització definitiva a Tracjusa per obtenir gas amb la crema de residus

El 2019 ja hi va donar el vistiplau ambiental provisional, que ara eleva a definitiu en el que podria ser l'última sessió de la Ponència Ambiental del govern en funcions.

(foto: arxiu)

El departament de Territori i Sostenibilitat ha atorgat l’autorització ambiental a l’empresa Tracjusa, de Juneda, per fer la modificació substancial de la seva activitat que ha de permetre la gasificació de residus urbans per assecar purins. Aquest acord, avançat pel diari Segre, era un dels que es van prendre ahir a la sessió de la Ponència Ambiental, probablement l’última del govern en funcions, i suposa l’elevació a definitiva de l’autorització provisional que ja va donar el departament l’esitu del 2019 i que va rebre nombroses al·legacions d’entitats, particulars i ajuntaments de la comarca. Aquell mateix estiu, el Consell Comarcal de les Garrigues va presentar un manifest, aprovat pel Consell d'Alcaldes, en què mostrava la seva preocupació per la contaminació existent a la zona i demanava la retirada del projecte.

La majoria de residus, de fora
Els residus que preveu tractar la planta, propietat de l’associació de ramaders GAP, són residus urbans, és a dir, la fracció rebuig de les escombraries, convertits en CDR (combustible derivats de residus) i que substituïrien el gas natural utilitzat fins ara. D’aquests residus, una part serien de les Garrigues i del Pla d’Urgell i el 67% es portaria de fora.

El canvi de combustible té el rebuig de part de la comarca, inclosos alguns ajuntaments, i va generar la creació d'una plataforma opositora, que alerta dels riscos per a la salut que podrien tenir les emissions de la combustió del gas obtingut amb residus. Per contra, els responsables de Tracjusa defensen la seguretat del projecte, pel qual van encarregar un informe a l'ambientòleg Ramon Folch, que concloïa que les emissions serien "acotades".

La decisió de la Generalitat contrasta amb la proposta de resolució que va aprovar el Parlament l'estiu del 2017, en què instava el Govern a "no impulsar plantes de tractament de purins que vulguin utilitzar la combustió tèrmica, inclosa la gasificació de residus municipals, industrials o els seus derivats". La resolució va rebre els vots favorables de Junts pel Sí, tot i que amb discrepàncies internes dins del PDeCAT.