RAMADERIA, RESIDUS
- Redacció

JARC: 'Al sector ramader no li fa falta associar-se amb la gestió dels residus urbans'

L’organització agrària recorda que hi ha sistemes de tractament consolidats per gestionar els purins “que segueixen la línia que marca Europa, amb el Pacte Verd i la transformació econòmica que faran possible un futur sostenible”.

(foto: ACN)

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) s’ha tornat a desmarcar de l’ús de residus urbans per al tractament de purins, la fórmula que es vol introduir a la planta de Tracjusa, entre Juneda i Puiggròs, i que, tot i l’àmplia oposició social i política que ha rebut, té el vistiplau del departament de Territori per tirar endavant. En un article de Jaume Bernis, cap sectorial del Porcí de JARC, es remarca que “no tots els ramaders pensem igual” i que “al sector no li fa falta associar-se amb la gestió dels residus urbans”. Bernis afirma que “són molts els sistemes de tractament consolidats per gestionar les dejeccions ramaderes” i posa d’exemples la separació sòlid-líquid, la digestió anaeròbia, les plantes de compostatge, la nitrificació i desnitrificació o els processos de separació per membrana i electrocoagulació de la fracció líquida dels purins.

El responsable de JARC recorda, a més, que hi ha en funcionament les plantes de cogeneració, aturades durant uns anys, aprofitant l'aposta de les plantes de biogàs, “una altra alternativa més a tenir en compte”, diu. “D'alternatives n'hi ha moltes abans de barrejar les dejeccions ramaderes amb els residus urbans i segueixen la línia que marca Europa, amb el Pacte Verd i la transformació econòmica que faran possible un futur sostenible amb l'aplicació de l'estratègia de la granja a la taula”, conclou.

Per JARC, es tracta d’aconseguir “una energia neta assequible i segura, amb un ús eficient dels recursos que es poden generar i transformar en el territori per aconseguir una contaminació zero i un medi ambient lliure de substàncies tòxiques, preservant la biodiversitat i la restauració dels ecosistemes propis”. “Els que pensem i treballem diferent volem que la imatge i l'opinió del sector canviï en positiu, un sector que està demostrant que, en general, fa les coses ben fetes”, diu l’article. L’organització insta a aprofitar “els recursos orgànics que es troben al nostre territori i els purins i fems que produeix la ramaderia”. “Aquest és el model que defensem i que cal impulsar amb la col·laboració de l'Administració i sempre amb el vistiplau de la gent que viu i treballa al territori”, es diu.

No és la primera vegada que JARC es desmarca de l’ús de residus urbans que volen fer els promotors de Nova Tracjusa, un posicionament que contrasta amb el de la sectorial del Porcí d’Unió de Pagesos, que veu amb bons ulls el projecte de la planta junedenca. Tant Eduard Cau, president de GAP, entitat promotora del projecte, com Jordi Armengol, formen part d’Unió de Pagesos. Des del febrer de l’any passat, Armengol és membre de la Comissió Permanent del sindicat agrari. La sectorial de l’olivera de la mateixa organització, en canvi, s’havia oposat al tractament de residus urbans.