- Redacció / Les Borges Blanques

L'Ajuntament de les Borges és l'única administració de la comarca que té el segell Infoparticipa

El guardó, atorgat per la Universitat Autònoma de Barcelona, premia el compliment d’un seguit d’indicadors dels portals web d’ajuntaments, consells comarcals i diputacions.

Aquest dilluns 10 de maig, a l'auditori de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s’entreguen els guardons del Segell Infoparticipa corresponents a l'any 2020, que premien el grau d'informació que hi ha als portals web d'ajuntaments, consells comarcals i diputacions. De les Garrigues, l'única administració que ha obtingut el segell és l'Ajuntament de les Borges Blanques, que compleix amb el 90,3% dels 52 indicadors que estableix la UAB, xifra similar a la dels últims tres anys.

Entre els indicadors que li manquen per assolir el 100% hi ha la publicació d'un codi de conducta dels membres de la institució, la publicació de notícies sobre les actuacions de l'oposició en el control de la gestió del govern o informació sobre el reglament de participació ciutadana. Després de les Borges, els altres ajuntaments garriguencs amb major puntuació són l'Albi, Cervià i Vinaixa, però no arriben al 30%.

Pel que fa a consells comarcals, el de les Garrigues es queda al 14,3% i presenta l’índex més baix de tota la província. El del Segrià se situa al 20,4% i el del Pla d'Urgell al 26,5%. Quant a diputacions, la de Lleida té un 51% i és l’única de les quatre de Catalunya que no té el segell. La de Tarragona compleix un 91,8% dels indicadors i les de Girona i Barcelona el 100%.

Polèmica per un fals guardó el 2015
Aquest és el cinquè any que l’Ajuntament de les Borges rep el guardó del segell Infoparticipa. El primer va ser el corresponent al 2016, entregat en un acte a la UAB l’abril del 2017. Anteriorment, però, el maig del 2015, l’equip de govern havia anunciat que havia obtingut el segell, quan no era així. Ho va fer en el context de la campanya electoral de les eleccions municipals d’aquell any. Aleshores, el web del consistori complia el 51% dels indicadors de la UAB, quan per als municipis de més de 5.000 habitants feia falta el 85% per tenir el segell. Des de la mateixa universitat es van posar en contacte amb el servei de premsa de l’Ajuntament per exigir una rectificació, ja que la UAB no havia entregat cap guardó al consistori ni tenia previst fer-ho, ja que no complia els requisits. L’endemà, però, hi va haver el debat electoral entre candidats al Pavelló de l’Oli i la regidora Maria Fusté va insistir que sí que s’havia obtingut el guardó. Posteriorment, ja passades les eleccions, fonts municipals van atribuir l’anunci a una confusió.