LLEURE
- Redacció / Fulleda

Fulleda dedica el Porró al personal de les residències de gent gran

Després de l'aturada del 2020, torna l'únic certamen de la comarca inspirat en un personatge històric, però aquesta vegada en un format reduït, només de matí.

(foto: Xavi Minguella)

El diumenge 19 de setembre, Fulleda torna a traslladar-se a principis del segle XIX amb la Fira Heroica, la festa amb què recorda la figura d'Agustina Saragossa i Domènech, coneguda com a Agustina d'Aragó, descendent d'aquest poble garriguenc. Després que l'any passat no es pogués celebrar, l'Ajuntament ha reprès l'organització de la jornada, que es va començar a fer el 2014, però enguany de forma reduïda, només al matí, i sense esmorzars ni dinars, però sí amb la resta d'activitats habituals. Entre aquestes hi ha l'entrega del Porró de Fulleda, l'acte simbòlic amb què es vol reconèixer la tasca d'alguna persona o col·lectiu rellevant, que aquesta vegada s'entregarà a Montse Aixalà, directora de la residència de gent gran L'Onada, de les Borges Blanques, "per la tasca feta pel personal de les residències durant la Covid", diu l'alcalde, Jordi Arbós. En les anteriors edicions havien rebut el Porró de Fulleda l'ONG Proactiva Open Arms, Txell Bonet, Judith Sánchez, Cristina Santamaria, Neus Català i Carme Forcadell.

Durant el matí del diumenge, els assistents podran visitar una recreació de campament napoleònic, veure una mostra d'oficis artesans i comprar al mercadet de productes artesans i de proximitat, entre els quals alguns de produïts a Fulleda mateix. Segons s'explica des de l'Ajuntament, amb el mercadet es vol "potenciar l'economia de la comarca i donar visibilitat als petits productors de la zona".

Personatge històric
Hi ha discussió sobre el lloc de naixement d'Agustina d'Aragó, però el que està clar és que era filla de Pere Joan Saragossa i Raimunda Domènech, naturals de Fulleda i casats a Fulleda. Agustina va tindre un paper rellevant en alguns episodis de la Guerra del Francès entre Espanya i França, com el setge de la ciutat de Saragossa, que defensava. La Fira Heroica, l'únic certamen de la comarca inspirat en un personatge històric, reivindica la catalanitat d'Agustina d'Aragó.