MOBILITAT
- Redacció

Dilluns s'estrenen, finalment, el bus exprés.cat i quatre línies de transport a demanda

Amb el nou servei, que havia d'haver entrat en funcionament el 2015, hi haurà un un bus cada hora entre les Borges i Lleida i un sistema de reserva prèvia a una dotzena de pobles per enllaçar-hi.

Canvi total en la mobilitat per carretera a bona part de les Garrigues a partir de dilluns 27 de setembre. Aquell dia es posarà en marxa, finalment, la línia de bus exprés.cat e6 entre les Borges Blanques i Lleida, llargament esperada a la comarca, ja que el Govern la va prometre el 2014 per iniciar-se el 2015, cosa que no va succeir, i ha acabat sent la penúltima de Catalunya en activar-se.

El bus exprés.cat suposa un salt quantitatiu i qualitatiu en el servei de bus a la comarca, ja que passarà a haver-hi un trajecte cada hora entre les capitals de les Garrigues i del Segrià, amb parada a Juneda, des d’¼ de 7 del matí fins les 10 de la nit (en el sentit Lleida-Borges, l’últim servei serà a ¼ de 10). Això vol dir 33 expedicions diàries de dilluns a divendres feiners, 17 en un sentit i 16 en l’altre, quan fins ara eren 12 i 11. Els dissabtes se n’augmenta una i els diumenges n’hi haurà dues per sentit, quan fins ara no n’hi havia cap. Igualment, es consolida el servei entre Juneda i les Borges per als estudiants d’ensenyaments postobligatoris.

A nivell qualitatiu, la xarxa exprés.cat, identificable amb el símbol e i els colors verd i blanc, la formen vehicles totalment accessibles, amb premsa gratuïta a bord, amb servei de wi-fi gratuït i connexió amb l’estació de tren de Lleida, a més de la d’autobusos, on finalitza el recorregut. Al maleter dels vehicles també s’hi poden posar bicicletes i patinets, sempre i quan vagin enfundats.

Quatre línies de transport a demanda
A més del bus exprés.cat Lleida-Borges, el mateix dia es posaran en funcionament quatre noves línies de bus a demanda, que enllaçaran amb les expedicions del bus exprés.cat a les Borges. Una recorrerà Vinaixa, Tarrés, Fulleda, l’Espluga Calba, els Omellons, la Floresta i les Borges, una altra farà la Pobla de Cérvoles, el Vilosell, l’Albi, Cervià i les Borges, una tercera farà Miralcamp, Puiggròs i les Borges i una quarta portarà els usuaris de Bellaguarda, Bovera i la Granadella fins a Torrebesses, on enllaçarà amb altres serveis procedents d’Almatret, Maials i Llardecans cap a Lleida i viceversa.

Són línies amb uns horaris de pas sempre fixos però que caldrà reservar prèviament (abans de les 5 de la tarda del dia abans) per tal que es faci el servei. Amb tot, a les tres primeres es mantindran expedicions per les que no caldrà reservar, ja que estan pensades per al transport d’estudiants i, per tant, passaran sempre igualment durant el curs escolar. Per a reservar hi ha dues opcions: a través d’una app i, pensat per a la gent gran, per trucada telefònica al 647326816. L’app s’anomena ALSA les Garrigues, que és l’operadora a qui la Generalitat ha encarregat tant aquestes línies de transport a demanda com l’exprés.cat, i permet veure l’hora que arribarà el bus i si hi ha alguna incidència. En el cas de les línies de transport a demanda, per garantir l’accessibilitat en el cas de persones amb mobilitat reduïda, s’ha d’avisar amb 24 hores d’antelació.

Tarifes integrades
Tant el bus exprés.cat com el transport a demanda formen part del sistema tarifari integrat de l’ATM Lleida, un sistema que ja existia i que permet a tots els usuaris utilitzar els diferents mitjans de transport amb una única targeta. Això sí, en funció del recorregut, els títols seran d’una zona o de dues i, per tant, amb preus diferents. Una targeta de 10 viatges, per exemple, tindrà un cost de 10 euros per la zona 1 i de 15,55 per la zona 2.

Acte de presentació
Tot i que aquestes novetats havien d’entrar en servei l’1 de setembre, com havia anunciat al mes de maig el secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, finalment ho farà el dilluns 27 de setembre. L’acte de presentació ha tingut lloc aquest divendres 24, al Centre d’Empreses Innovadores de les Borges, i ha comptat amb les intervencions de la directora general de Transports i Mobilitat, Mercè Rius, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, l’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, i el representant de l’empresa operadora del grup ALSA, Valeriano Díaz.

Rius ha destacat que les noves línies “són el fruit d’una demanda del Consell i d’un estudi coordinat entre aquest i la Direcció General de Transports i Mobilitat”, per al qual es van fer enquestes als municipis sobre les respectives necessitats diferents, i que es tracta de “dissenyat un sistema més eficient i un millor servei”. Rius ha definit el nou escenari com “un pas més en la potenciació de la xarxa de transport públic a Lleida” i una eina per fer front al despoblament i a l’emergència climàtica.

Per la seva banda, Setó ha recordat que aquesta era una reivindicació “que portàvem fent des de fa molt temps”, ha qualificat la presentació de “dia històric per la comarca” i ha recordat les diferents realitats en matèria de mobilitat que hi ha al sud i al nord del territori. Igualment, el president del Consell ha destacat l’esforç del personal tècnic per coordinar horaris i combinar els diferents serveis. L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, també ha recordat que aquest era “un dia llargament esperat” i que els nous serveis “contribuïran a fer més fàcil el dia a dia dels garriguencs”, suposaran “noves oportunitats de futur” i “ens aproparan a la capital del territori, Lleida”.

Finalment, el representant d’ALSA ha agraït l’aposta de l’Administració i ha fet èmfasi en què “les noves necessitats de l’usuari, sobretot en zones de baixa densitat demogràfica, passen per la flexibilitat i per aprofitar recursos, amb l’estalvi que suposa no fer passar busos inútilment si no hi ha una demanda prèvia”.

L’estació d’autobusos de Juneda, encara pendent
La posada en marxa de les noves línies no servirà, de moment, per desencallar la situació en què es troba el projecte per fer una nova estació d’autobusos a Juneda, que es remunta, com a mínim, a cinc anys enrere, quan l’Ajuntament va iniciar les modificacions urbanístiques que requeria el projecte. Malgrat el vistiplau d’Urbanisme l’any 2018 al canvi de zona verda per zona d'equipaments, l’estació continua sense ser una realitat, cosa que també ha recordat avui l’alcalde de la població, Antoni Villas.

Pel que fa a la xarxa de ferroviària de Rodalies, tampoc no hi ha novetats respecte els plans esbossats fa uns mesos per l’aleshores conseller de Territori, Damià Calvet, que preveien iniciar-la l’any 2024 i que per a les Garrigues només suposaria l’increment d’un sol servei diari.