- Redacció / La Floresta , Les Borges Blanques

Mor Magí Setó, el caputxí 'pare Bernat' que va dirigir el col·legi Mare de Déu de Montserrat de les Borges durant 30 anys

Nascut a la Floresta, tenia 90 anys i va dirigir el centre borgenc entre el 1966 i el 1996. També va ser rector de la Floresta als anys 70 i guardonat com a Borgenc de l’Any el 1993.

Ahir dimarts, 28 de setembre, va morir Magí Setó Montalà, a l’edat de 90 anys, frare caputxí conegut com “pare Bernat”, que va ser mestre i director del col·legi Mare de Déu de Montserrat de les Borges durant 30 anys, del 1966 al 1996. Setó, nascut a la Floresta, va dirigir el centre escolar en els anys en què es van produir els canvis més significatius, ja que durant el seu mandat es van construir espais com el frontó, els camps de futbol o el jardí botànic, es van començar a acceptar nenes i es va fusionar el col·legi amb el parvulari Vedruna. En aquest temps, a més, va ser quan es va implantar el sistema d’EGB i quan “els Frares” van passar a ser un centre lliure adoptat i, posteriorment, concertat per l’Administració. El 1995, amb el patronat i la fundació del col·legi ja en marxa, l’enderroc de les habitacions dels frares donava pas a l’inici del sistema d’ESO el curs següent, quan Setó, amb 64 anys, ja plegaria de la direcció.

Magí Setó havia començat a estudiar com a nen als “Frares” el curs 1941-42. Entre el 1944 i el 1948 va estudiar al seminari d'Igualada i, d'allí, faria cap al convent d'Arenys de Mar, on va passar l'any de noviciat. Als 19 anys es va professar i va anar al convent de Sarrià, on va estudiar Filosofia durant tres anys més, un dels quals a Olot. A Sarrià també va estudiar Teologia i hi va ser ordenat sacerdot el 1955. El 1956 va ser traslladat a Manresa i, poc temps després, torna al seminari d’Igualada com a subdirector. Va estar sis anys al càrrec i tres més com a director, fins que el 1966 va passar a dirigir el col·legi Montserrat de les Borges.

Entre el 1967 i el 1972 també va ser rector de la Floresta i després va ser escollit Vicari provincial. L’any 1993 va ser guardonat per l’Ajuntament de les Borges amb el premi Olivera d’Or al Borgenc de l’Any i el 1996, acabada l’etapa a la direcció, va marxar a Mallorca, fins que el 2005 va tornar al convent d’Arenys de Mar. Sovint implicat en l’activitat cultural de la capital garriguenca, l’últim acte públic on va ser present va ser aquest 22 de setembre, a l’exposició sobre el centenari dels “Frares” que hi ha a l’Espai Macià de les Borges.