REGS
- Redacció / Almatret

La xarxa de regadiu Segrià Sud s'amplia a Almatret

Seran unes 300 hectàrees amb reg de suport i es preveu que les obres estiguin enllestides a finals del 2023.

Bassa de reg del Segrià Sud al terme de Maials. (foto: M.A.)

El departament d’Acció Climàtica de la Generalitat ha anunciat que finançarà l’ampliació de la xarxa de regadiu Segrià Sud, concretament a la zona M3B1, al terme municipal d’Almatret. Les obres, que ja es troben en procés d’adjudicació per un import total d’1,3 milions d’euros, es preveu que durin 20 mesos i estiguin enllestides a finals del 2023. 

El projecte permetrà introduir el reg de suport de 2.000 m3/ha i any en una superfície de 297 hectàrees i donarà continuïtat a les obres finalitzades aquest 2021 a la zona M3, en aquell cas amb una superfície de 348 hectàrees dels termes de Maials i Seròs. “Aquesta dotació permet assolir produccions que fan viables les explotacions que en condicions de secà no ho serien i, a més, el sistema de degoteig garanteix una alta eficiència en la distribució de l'aigua”, s’afirma des del departament. Del cost total de l’obra, la Comunitat de Regants en finançarà i executarà 460.419 euros.

Des de la Generalitat es destaca que aquest regadiu confronta amb l'àmbit afectat per l'incendi de la Ribera d'Ebre del 2019 i que “s'està impulsant per poder mantenir el mosaic agroforestal d'aquesta zona”. L’incendi, tot i que va arribar just al límit de la xarxa de reg a Maials i Llardecans, no va afectar finques ni instal·lacions de la Comunitat. Actualment, aquesta la formen uns 600 regants i inclou una superfície de 6.200 hectàrees regables.