MEMÒRIA HISTÒRICA
- Redacció / Juneda

Arriben, finalment, les primeres Stolpersteine per recordar les víctimes dels camps nazis

Després que s'hagués hagut d'ajornar el mes de maig, el dissabte 16 d'octubre es col·locaran a Juneda cinc llambordins en homenatge als cinc junedencs assassinats a Gusen. El president Pere Aragonès participarà a l'acte.

El consistori ha arranjat aquest indret com a espai de memòria. (foto: Xavi Minguella)

Feia més de tres anys que s'esperaven i finalment han arribat les primeres Stolpersteine, els llambordins que, arreu del món, recorden cada una de les víctimes dels camps d'extermini nazis durant la Segona Guerra Mundial. De moment són cinc peces, però la llista de víctimes garriguenques supera les 40. Es col·locaran a Juneda, on cinc dels seus joves, un cop enfilat el camí de l'exili després de la Guerra Civil i havent passat pels camps de concentració francesos, van ser capturats i deportats a Mauthausen i assassinats al camp annex de Gusen; tots cinc el mateix mes, el novembre del 1941, amb pocs dies de diferència. Eren els germans Antoni i Jaume Reig Barrufet, de 36 i 23 anys, Francesc Arqués Argilés, de 41, Antoni Barrufet Barrufet, de 41, i Antoni Ferrer Juanós, de 25.  

L'acte serà d'alta volada institucional, ja que hi ha confirmat la participació el president de la Generalitat, Pere Aragonès. A més, el consistori ha arranjat com a espai de memòria una petita porció urbana comprada a la família dels germans Reig Barrufet, i és on es farà l'acte commemoratiu, on també intervindran l'alcalde, Antoni Villas, i el president del Centre d'Estudis de les Garrigues, Miquel Andreu. L'acte, conduït per Isidre Pinyol, inclourà tocs solemnes de campana, actuacions per part de l'Escola de Música de les Garrigues i la projecció d'un breu documental sobre els cinc deportats de Juneda. Dues de les Stolpersteine es col·locaran en aquest mateix indret i les altres al davant dels últims domicilis on van viure les altres tres víctimes, als carrers Àngel Guimerà, Anselm Clavé i Puigverd.

Pedres d'entrepussada
Stolpersteine, en alemany, vol dir pedra d'entrepussada i així és com l'artista alemany Gunter Demnig va batejar l'ambiciós projecte per recordar els noms de cada víctima dels camps d'extermini a les seves poblacions d'origen. La idea és fer aturar el vianant i, al llegir les dades biogràfiques que figuren en aquestes peces de 10 x 10 cm, fer-lo pensar en aquella persona. La idea va arrencar el 1993 i, des de llavors, s'han col·locat més de 60.000 Stolpersteine a diversos països d'Europa. A Catalunya ho coordina el Memorial Democràtic i a la comarca ho ha impulsat el Centre d'Estudis de les Garrigues, que espera anar col·locant, a mesura que arribin, les dels altres pobles que resten pendents.