URBANISME
- Redacció / Juneda

Juneda reformarà l’entrada sud per donar més espai al riu Femosa

El projecte aprovat per l’Ajuntament té un pressupost de 420.000 euros i suposarà substituir el pont d’1,5 metres d’ull per un de 6. També es modificarà el tram final del carrer Prat de la Riba per suavitzar la intersecció.

(foto: Xavi Minguella)

L'Ajuntament de Juneda ha aprovat el projecte de reurbanització de l'entrada sud del municipi, la que passa per davall de la via del tren, per tal de millorar les condicions de la zona davant de grans aiguats, ja que es troba en un punt enclotat i considerat com a zona inundable, tal com ha quedat palès en diverses ocasions. Els aiguats del 2019 i el 2020, per exemple, van desbordar el cabal, que va assolir desenes de metres d'amplitud. La primavera del 2020 mateix, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el consistori ja van eixamplar-ne la llera.

El projecte compta amb un pressupost d'uns 420.000 euros -225.000 dels quals anirien a càrrec dels ajuts PUOSC- i suposarà la substitució del pont actual sobre el riu Femosa, que té un ull d'un metre i mig, per un que tindrà un ull de sis metres. Igualment, es treuran dues torres de llum per soterrar el cablejat de la zona i es modificarà el traçat del carrer Prat de la Riba en aquest punt, amb l'objectiu de no fer la intersecció amb el riu tan a prop del fondo, com passa ara, sinó sobrepassar-lo més amunt, de manera que la part enclotada quedi completament lliure al pas de l'aigua quan hi hagi crescudes. Això obligarà a obrir el traçat cap a un terreny més pròxim a les cases, que permeti encarar la intersecció amb més suavitat, sense la brusquedat de la pujada i baixada actuals.

El projecte, segons explica l'alcalde, Antoni Villas, no és una idea sobrevinguda, sinó que ja figura al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). "L'únic que ens demana l'ACA és que s'entorpeixi el pas de la Femosa, i el que fem, precisament, és el contrari, obrir-lo més", diu Villas. L'alcalde també remarca que aquesta és una zona de creixement urbanístic del municipi, sobretot per part de famílies joves, i "és una de les entrades principals al poble, si no la que més, amb la qual cosa era necessària una millora". Ara, el procés es troba a la teulada de l'ACA, que n'ha d'emetre un informe. Si aquest és favorable, el pròxim pas ja serà adjudicar les obres.