CARRETERES
- Redacció / El Cogul , Granyena de les Garrigues

Denuncien que el transport pesant de la campanya de l'oliva deteriora encara més la via de Torrebesses a Castelldans

Els ajuntaments de les Garrigues Altes reclamen que aquesta pista formi part de l'eix transversal de Ponent per ajudar a vertebrar el nord i el sud de la comarca.

Els ajuntaments de les Garrigues Altes denuncien que durant la collita de l’oliva s’incrementa el deteriorament de la pista que va de Torrebesses a Castelldans a causa dels camions d’oliasses que, procedents del sud de Catalunya i d’altres punts de l’Estat, utilitzen la via per anar fins a la fàbrica General d’Olis i Derivats, situada entre Castelldans, Juneda i les Borges. A això cal afegir-hi, segons els consistoris de la zona, el pas de camions carregats d'olives i d'oli durant els mesos de novembre a gener i la maquinària pesant de les obres del canal Segarra-Garrigues. La via és de titularitat municipal, i això vol dir que són els propis municipis, tots ells micropobles, els que s'han de fer càrrec amb els seus pressupostos de la reparació i manteniment de la carretera, deteriorada per aquest trànsit pesant.

Arran de l’alliberament de l’AP-2 el passat mes de setembre, aquests municipis consideren que cal crear l’eix transversal de Ponent, part del qual seria, precisament, aquest recorregut ara deteriorat. De fet, està catalogat com a via estructurant primària al Pla Territorial Parcial de Ponent des de l’any 2007. Aquesta via permetria una connexió entre la plana d'Urgell i les Terres de l'Ebre, des de l'autovia A-2 a Bellpuig fins a la C-12 a Torrebesses, passant per l'AP-2 a les Borges. Aquest eix, afegeixen, permetria vertebrar el nord i el sud de les Garrigues.