ASSOCIACIONISME
- Redacció

Debat sobre el despoblament rural de micropobles a la Pobla de Cérvoles

Taula rodona per fer front al despoblament de pobles garriguencs amb en Ton Lloret, historiador i autor de “Repoblem. L’any que vam tornar al poble”

L'Associació Veïnal La Llena de la Pobla de Cérvoles-Plataforma Salvem la Llena va organitzar el dissabte dia 4 de desembre una taula rodona on es ficava en debat el repoblament dels municipis més petits de la comarca. En aquesta taula hi participava l'historiador Ton Lloret, autor del llibre "Repoblem. L'any que vam tornar al poble", el qual també és l'impulsor a les xarxes de la iniciativa #repoblem per frenar el despoblament rural. A més, la taula tenia com a convidats Eduard Trepat, coordinador de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA); Irina Vilalta, veïna de La Granadella i tecnòloga d'aliments; Pebbles Giménez, pastora de l'Albi afincada a l'Espluga Calba; i Montserrat Gras i Xavi Gaya, productors d'oli als Omellons i impulsors de l'agrobotiga Oligami reoberta després de 10 anys.

Una trentena de veïnes i veïns van assistir a aquesta conferència on es discutia sobre el despoblament, la manca de lloguers accessibles per a joves i nouvinguts, la manca de visibilitat i de suport per part de l'administració a petits productors i inversors que procuren acabar amb el despoblament. L'argument que destaquen els organitzadors és la necessitat de fer reviure tant la Pobla de Cérvoles com els altres micropobles de la comarca. Aquest municipi és un dels més turístics de les Garrigues i en l'actualitat, hi ha un projecte per construir una macrocentral eòlica conformada per 33 aerogeneradors.