CULTURA, MEMÒRIA HISTÒRICA
- Redacció / La Granadella

Un llibre recull la memòria dels usuaris del Centre de Serveis per a la Gent Gran de les Garrigues

Es va presentar a la Granadella en un acte en què es van llegir fragments de l'obra i hi va actuar la coral La Força, del mateix centre. 

El 27 de novembre, el Centre 1 d'Octubre de la Granadella va acollir la presentació d'”Els nostres pobles, la nostra història. Vivències, experiències, costums i records de la gent gran de les Garrigues”, un llibre que recull la memòria dels usuaris del Centre de Serveis Integrals per a la Gent Gran (CSIGG) de les Garrigues. L'acte, que va comptar amb la lectura d'alguns fragments i l'actuació de la Coral La Força, del mateix centre, va estar carregat de l'emoció dels participants al llibre i les seves famílies. A més, va servir tant per recordar els participants que han mort l'últim any i mig com per afavorir retrobades entre persones usuàries del CSIGG i altres que l'han deixat per anar a altres serveis per a la gent gran.    

Del record al llibre
L'obra del Centre de Serveis Integrals per a la Gent Gran de les Garrigues és fruit d'un projecte iniciat el 2019. En primer lloc, es van dur a terme tallers de memòria, amb els quals es va recollir gran quantitat de vivències, experiències, hàbits o costums.  També es van aplegar les fotografies que il·lustren l'obra. Les llars de jubilats dels pobles veïns també van contribuir-hi amb records i imatges. Posteriorment, l'equip del CSIGG, amb la col·laboració del periodista Xavier Franch, vinculat familiarment amb el centre, va donar-li forma.  

Les usuàries del centre Neus Gibert i Roser Olivé es mostren satisfetes del resultat. Gibert creu que és una obra "per a tota la vida i per a totes les generacions". Per a Olivé, els lectors "quedaran sorpresos de tot el que hi surt". La publicació ha estat possible gràcies a l'impuls del Consell Comarcal i al disseny i la impressió per part de la Diputació de Lleida. Se n'han editat entorn de 150 exemplars, que s'han entregat als usuaris, els col·laboradors, les associacions de jubilats, les biblioteques, i les escoles i instituts dels pobles veïns.  

El CSIGG de les Garrigues és un servei del Consell Comarcal que rep persones del Soleràs, els Torms, Juncosa, Granyena de les Garrigues, Bovera, Bellaguarda i la Granadella.