COMARCA, POLÍTICA
- Redacció / Les Borges Blanques

L'ajuntament de les Borges penja la bandera espanyola en compliment d'un requeriment judicial

L’Advocacia de l’Estat havia enviat un ultimàtum al consistori per complir una sentència de l’any 2014, arran d’un recurs de l’aleshores delegada del govern espanyol María de los Llanos de Luna.

Des d’aquest matí, a la façana de l’ajuntament de les Borges Blanques hi pengen tres banderes, la catalana, l’espanyola i la borgenca, una situació insòlita fins ara, ja que habitualment no n’oneja cap si no és amb motiu d’alguna festivitat o data assenyalada. Al costat de l’espanyola s’hi ha posat un cartell que diu “La bandera estatal penja en aquest Ajuntament en compliment d’una sentència judicial”. Igualment, s’ha retirat la bandera estelada que onejava a la cantonada de l’edifici consistorial.

La nota fa referència a l’ultimàtum que fa uns dies va rebre l’ajuntament per part de l’Advocacia de l’Estat, instant-lo a executar la sentència ferma dictada l’any 2014 pel Jutjat Contenciós Administratiu de Lleida arran d’un recurs presentat per la Delegació del govern espanyol a Catalunya, aleshores encapçalada per María de los Llanos de Luna, del Partit Popular. El de les Borges va ser un dels 173 ajuntaments catalans que de Luna va posar al punt de mira judicial durant l’any 2013, un dels quals també va ser Cervià, on la Delegació va presentar un recurs per impugnar un acord de ple en què el municipi es declarava “territori lliure i sobirà”.

Uns dies
L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, explica que ja s’havia esgotat el termini per penjar la bandera i que, finalment, s’ha optat per hissar-la “per no carregar contra els funcionaris i no buscar més problemes dels que tenim”. Palau es mostra enutjada pel requeriment judicial, que atribueix a “la poca feina d’alguns”, i assegura que “aviat es tornaran a treure totes les banderes i s’ha acabat, després ja veurem”.

L’alcaldessa recorda que al balcó de l’ajuntament no hi ha hagut mai les banderes penjades durant tot l’any, ja que són “peces grans, que valen diners, es desgasten i queden molt a l’abast dels vianants”. 

La llei estatal que regula l’ús de la bandera espanyola i altres data de 1981 i estableix que l’espanyola ha d’onejar a l’exterior de tots els edificis de l’Administración estatal, autonòmica, provincial i municipal, i que a les comunitats autònomes amb bandera pròpia, aquesta s’utilitzarà junt amb la d’Espanya a tots els edificis públics civils del seu àmbit territorial.

L’any 2006, una denúncia de l’associació Convivencia Cívica Catalana ja demanava que l’ajuntament de les Borges pengés la bandera espanyola. En aquella ocasió, però, el Jutjat Contenciós Administratiu de Lleida va acceptar les al·legacions del consistori i el requeriment no va prosperar.