COMARCA, ENERGIES
- Redacció / Arbeca

La cooperativa d'Arbeca crea un punt de recàrrega de vehicles elèctrics amb plaques solars

Aquesta setmana acabarà els treballs i la que ve començarà a posar plaques també a les instal·lacions que té al polígon, on es vol compartir l’energia generada amb altres empreses del voltant.

(foto: coop. L'Arbequina)

Aquesta setmana s’acabarà l’estació de recàrrega de vehicles elèctrics que la cooperativa d’Arbeca ha promogut a l’exterior de les seves instal·lacions, una estació de dues places de capacitat que tindrà la particularitat de subministrar-se amb l’energia generada per les plaques solars fotovoltaiques que es posaran al mateix indret, a diferència de punts de recàrrega com els de les Borges i Juneda, que estan connectats a la xarxa convencional. El model d’Arbeca és similar, doncs, al de Llardecans, on l’energia del punt de recàrrega que hi ha a la plaça dels Arbres prové directament de les plaques que hi ha al sostre de l’edifici consistorial del davant.

La d’Arbeca també és la primera estació de recàrrega de la comarca que no ha estat impulsada per una Administració pública, i l’objectiu, a part del subministrament elèctric per a vehicles, és l’autoconsum de la mateixa cooperativa. Encara està per definir el funcionament de l’estació, si serà gratuïta o no, però tot indica que serà de franc almenys per als clients que comprin a l’entitat. A la llarga, el projecte també ha de servir per alimentar el parc mòbil de la mateixa cooperativa quan aquest sigui elèctric.

En paral·lel a l’estació de recàrrega, la cooperativa també col·locarà més plaques a la teulada de les instal·lacions que té al polígon d’Arbeca, on hi ha el molí d’oli i la divisió fruitera de l’entitat. En aquest cas, s’aposta per l’autoconsum compartit, de manera que l’electricitat que sobri la puguin aprofitar les empreses veïnes del polígon. Igualment, es valora la possibilitat d’oferir-la també als socis de l’entitat que resideixin a 500 metres a la rodona, tot i que aquesta part està encara en estudi.

Entre l’estació de recàrrega i el molí, el projecte tindrà una potència total de 60 kw. La cooperativa l’ha presentat als ajuts que ha obert recentment l’Institut Català de l’Energia (ICAEN).