COMARCA, SALUT
- Redacció

Les Garrigues està des d'ahir amb nivells de contaminació superiors als recomanats

La presència de pols africana a l’ambient fa que la Generalitat activi un avís preventiu de contaminació per micropartícules.

Entre les 9 del matí i les 11 de la nit d’ahir dilluns, els garriguencs van respirar aire contaminat per micropartícules. Així ho va registrar l’estació de mesurament que hi ha a Juneda, l’única a les Garrigues, on es van superar de manera continuada els 50 μg/m³ que es considera el màxim recomanable. En alguns moments de la tarda, de les 5 a les 7, es va estar fins i tot entre 77 i 109 μg/m³. A la nit i matinada, els nivells van baixar però aviat han tornat a pujar i des de les sis del matí d’avui dimarts que tornen a estar per sobre dels 50 μg/m³.

La de Juneda és una de les estacions de Catalunya que han detectat una qualitat de l’aire pobra i que pateix la presència de la pols africana que ha fet que, avui, la Generalitat hagi activat un avís preventiu de contaminació per micropartícules al conjunt del país. El pronòstic indica que demà dimecres persisteixi l’afectació, tot i que l’entrada de vent de component nord afavorirà la dispersió dels contaminants i la retirada de la intrusió de pols.

L'activació de l’avís preventiu suposa un seguit de recomanacions de cara a la ciutadania, com ara reduir els desplaçaments amb vehicle privat, si és possible, o assegurar el bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, entre altres. Pel que fa als ajuntaments, el protocol recorda que poden fer campanyes de comunicació intensiva amb els mitjans de comunicació locals per explicar la situació i prohibir la crema de matolls i restes vegetals. Segons la mateixa normativa, al sector industrial s'haurien d'evitar les arrencades i postes a punt que no siguin imprescindibles. Ni ahir ni avui, però, cap consistori de la comarca ha publicat cap recomanació.

Aquest és el segon episodi de contaminació atmosfèrica a les Garrigues en el que va d’any. L’anterior va ser a mitjans de gener i, abans, en va haver un a l'agost, també de caràcter general.