COMARCA
- Redacció / L'Albi

L’Albi recupera la fira i la reformula com a Fira dels Caragols

El consistori aprofita el malnom amb què es coneix els veïns, els caragols, per brindar un eix temàtic a la fira i augmentar les activitats. Destaca l’agermanament amb la Fecoll i l’homenatge al veí difunt Ramon Ribé.

(foto: arxiu)

L'Albi tornarà a celebrar el diumenge 3 d'abril la seva fira de manera presencial. Després de dos anys en què la pandèmia havia impedit el certamen, l'Ajuntament el recupera ara amb un format nou. La coneguda com a FirAlbi es transformarà en la Fira dels Caragols, en una aposta del consistori per treure major partit i reivindicar el gentilici popular amb què es coneix els veïns i veïnes de l'Albi, els caragols. Juntament amb la definició d'un eix temàtic que vehicularà tot el programa, també s'ha apostat per augmentar les activitats, que tindran lloc durant tot el matí. 

Caragols
L'alcaldessa de l'Albi, Anna Feliu, destaca entre les novetats d'aquesta edició l'agermanament amb la Fecoll, l'entitat que agrupa les colles participants en l'Aplec del Caragol de Lleida, per promoure una caragolada solidària, així com també la presència d'un padrí de la celebració, l'influencer Postureig de Lleida. A la vegada, i seguint amb el lligam temàtic, també tindrà lloc una cursa de caragols en què podran participar els infants del poble que en portin un de casa. Més enllà, la fira comptarà amb prop de 60 paradetes de productes de proximitat i d'artesania al barri antic del poble, i els edificis singulars com  el Castell o l'ermita de Sant Cosme i Sant Damià tindran portes obertes. El conseller d'Economia de la Generalitat de Catalunya, Jaume Giró, inaugurarà la Fira dels Caragols.

Homenatge a Ramon Ribé
El pas del programa El foraster de TV3 per l'Albi, l'any 2019, va popularitzar un veí, Ramon Ribé, el Ramon de l'Albi, que col·leccionava milers d'ampolletes de colònia. La riuada d'aquella mateixa tardor li va fer perdre part de la col·lecció, fet que va impulsar una campanya de solidaritat per reconstituir-la. Entre els actes de la Fira dels Caragols es podrà visitar la col·lecció durant tot el dia per recordar el llegat de Ramon Ribé, que va morir el 2020 a causa de la Covid-19.