FAUNA, MEDI AMBIENT
- Redacció / Castelldans

Graven un niu de duc euroasiàtic als secans

Endesa i Birding Natura monitoritzen el comportament del mascle, la femella i els pollets per aprofundir en el coneixement d'aquestes aus i millorar-ne la conservació. El seguiment s’emet en obert pels aficionats que vulguin contemplar els exemplars.

Captura de l'emissió en streaming del niu de duc.

Endesa i Birding Natura han obert la darrera setmana una pàgina web en què es pot seguir en directe un niu de duc euroasiàtic, l’au rapinyaire nocturna més gran d’Europa, i una de les més elegants, situat als secans de la Plana de Lleida.

Concretament, Endesa i Birding Natura monitoritzen el comportament del mascle, la femella i fins a cinc pollets per aprofundir en el coneixement d'aquestes aus i millorar-ne la conservació. L’acció forma part d’un projecte de preservació del duc, que es va iniciar el darrer trimestre del 2021, en el marc del Pla de Conservació de la Biodiversitat d'Endesa. 

Endesa i Birding Natura han fet pública la càmera de monitorització, que ha de permetre analitzar “el comportament tant del mascle i de la femella com dels polls en els seus primers dies de vida; els rols que assumeixen i com interactuen entre sí”.

Els dos pollets, al niu de Mas de Melons

Dos dels pollets, al niu.

La càmera està oberta als aficionats que vulguin contemplar els exemplars. Al llarg de la primavera, l’equip de l’estudi preveu marcar els pollets per poder seguir-los estudiant.  

En paral·lel a aquesta acció, al setembre van ser marcats i alliberats a l'espai natural de Mas de Melons dos exemplars adults. Ambdós porten un petit emisor a l'esquena que transmet dades de la seva activitat diària, i que ha de permetre extreure informació dels moviments que fan.

A més d’aquests ducs, el programa està fent el radioseguiment d’una parella de duc euroasiàtic al Berguedà i una altra al Baix Empordà, i els seus respectius pollets.