COMARCA, SALUT
- Redacció

Avís preventiu per contaminació de micropartícules

Fa dos dies que la qualitat de l’aire a les Garrigues no és bona i la previsió indica que els nivells de micropartícules continuaran elevats.

Des d’aquesta matinada i, especialment, des del migdia, els nivells de micropartícules que hi ha al voltant de l’estació de mesurament de Juneda estan superant els 50 μg/m³, el límit a partir del qual es considera que la qualitat de l’aire és pobra. Això se suma als nivells també alts que hi va haver ahir i abans d’ahir i ha fet que la Generalitat emetés un avís preventiu per contaminació a tres zones del país: l’àrea metropolitana de Barcelona, la Catalunya Central i les Terres de Ponent. A més, la previsió a 24 hores indica que aquests nivells de micropartícules es mantindran elevats, ja que es preveu que l’entrada de pols d'origen africà s’intensifiqui i que les condicions meteorològiques siguin poc favorables per la dispersió dels contaminants atmosfèrics.

Mesures 
L'avís preventiu va associat a un seguit de mesures, com indicar als panells lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat, informar la ciutadania perquè redueixi l’ús del vehicle privat, notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

L’últim avís d’aquest tipus a la comarca va ser fa quatre mesos, en un context d’estabilitat atmosfèrica que tampoc ajudava a dispersar els contaminants.